Declarația revoltătoare care clatină Guvernul Orban. Se cere demisia de urgență. Ce se întâmplă astăzi

Declarația revoltătoare care clatină Guvernul Orban. Se cere demisia de urgență. Ce se întâmplă astăzi

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că alături de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, caută soluţii pentru a motiva implicarea medicilor de familie în urmărirea stării de sănătate a pacienţilor care au forme uşoare de COVID-19.

De altfel, Ludovic Orban se întâlnește, astăzi, la ora 13.00, cu reprezentanții Federației Sanitas, la întâlnire urmând să participe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Întâlnirea are loc pe fondul nemulțumirii membrilor Federaţiei Sanitas, care anunțaseră proteste „până când vom obţine condiţii decente de muncă, deblocarea posturilor pentru cele două sisteme şi respectarea legislaţiei cu caracter salarial”.

„Am discutat cu domnul ministru Tătaru. Căutăm inclusiv o soluţie de a găsi o posibilitate de motivare a medicilor de familie pentru implicarea în anumite… Am să vă dau un exemplu. Nu pot medicii din spital, care au cazurile persoanelor ce sunt internate în spital, care fie sunt în ATI, fie sunt în alte secţii, dar au forme de manifestare – e foarte greu să urmărească starea de sănătate şi evoluţia bolii pentru pacienţii cu forme uşoare.

Şi atunci trebuie să existe o evaluare a evoluţiei stării de sănătate, inclusiv vindecarea sau apariţia unor simptome noi, care să nu necesite un telefon la urgenţe, la 112. Şi aici eu cred că medicii de familie – mai ales că orice cetăţean are un medic de familie – am convingerea că medicul de familie poate fi implicat şi, evident, trebuie răsplătit, în baza legislaţiei privitoare la COVID-19, trebuie răsplătit pentru activităţile pe care le desfăşoară în relaţia cu pacienţii lor care sunt pozitivi”, a declarat Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”

Numai că, Virgil Guran, consilierul premierului, a făcut o declarație care a pus gaz pe foc. Acesta a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că „îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”

În acest context, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită demiterea urgentă a domnului Virgil Guran, consilierul primului ministru Ludovic Orban şi aşteaptă scuze publice adresate corpului medical.

„În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a afirmat: „Trebuie să iei măsuri, dacă nu eşti ferm vei pierde. Şi trebuie să înţeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? (...) Ce să facem? E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate".

Declaraţia a fost făcută în contextul reacţiei mediciilor de familie la afirmaţia Ministrului Sănătăţii care a anunţat că aceştia se vor deplasa la domiciliile celor confirmaţi pozitiv. Precizăm că medicii de familie nu dispun de maşini care pot fi decontaminate, nu dispun de echipamente potrivite şi nici de posibilitatea de a se echipa şi dezechipa în condiţii de siguranţă.

Declaraţia lui Virgil Guran, reprezentant al Executivului, este cinică şi iresponsabilă, militarii merg la război înarmaţi, nu ca medicii de familie, cu mâinile goale. Lipsa de respect pentru medici şi lipsa de empatie faţă de pacienţi îl descalifică pentru orice funcţie publică. Sperând că declaraţia acestui consilier este o părere personală şi nu reprezintă poziţia Guvernului român, SNMF cere urgent demiterea sa”, se arată într-un comunicat al SNFM.