NEWS ALERT. Demisie cu scandal la Ministerul Finanțelor! A rezistat o lună

NEWS ALERT. Demisie cu scandal la Ministerul Finanțelor! A rezistat o lunăMinisterul Finanțelor, percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înaltul oficial la care Poliția a făcut percheziții în această dimineață nu mai este în funcție de joi, anunță acum reprezentanții ministerului de care aparținea.

Laurenţiu Baranga şi-a prezentat joi, 8 octombrie, demisia din funcţia de preşedinte al Oficiului National de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, anunță Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit aceleiași surse, demisia a fost înaintată la MFP.

Laurenţiu Baranga fusese numit în funcţia de preşedinte al ONPCSB printr-o Hotărâre publicată în Monitorul Oficial din 4 septembrie 2020, pentru o perioadă de patru ani, acesta înlocuindu-l pe Daniel-Marius Staicu.

În cursul dimineții, Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR, împreună cu procurorii de la Parchetul General au descins la domiciliul unui înalt funcționar de stat pentru efectuarea unei percheziții domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, anunța instituția.

Activitatea se desfăşoară la domiciliul declarat al funcţionarului public, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, informează Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Potrivit surselor judiciare este vorba despre Laurențiu Baranga, șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

Un CV dubios trecut cu vederea de Orban

El a fost numit în această funcție la începutul lunii septembrie, printr-o hotărâre semnată de Ludovic Orban. CV-ul public al lui Baranga începe la vârsta de 32 de ani, când a luat bacalaureatul la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București, însă apoi a acumulat numeroase titluri și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

Laurențiu Baranga a candidat în 2012 din partea Forței Civice la Senat în Vâlcea.

Care sunt acuzațiile

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt”, se arată în comunicatul citat.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcţie de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Persoana cercetată va fi condusă la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru desfăşurarea activităţilor specifice de urmărire penală.

Ne puteți urmări și pe Google News