Ce Covid? Kim Jong-un pregătește o uriașă demonstrație militară

Ce Covid? Kim Jong-un pregătește o uriașă demonstrație militară

Coreea de Nord își va etala, sâmbătă, cea mai recentă tehnologie militară, cu ocazia unei parade uriașe în capitala Phenian, în ciuda amenințării pandemiei care a obligat țara să-și închidă frontierele în urmă cu opt luni.

Studiul fotografiilor prin satelit făcut de site-ul 38North, în general bine informat în legătură cu ce pune la cale Kim Jong-un și Coreea de Nord, estimează că sărbătorirea a 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor din Coreea ar putea fi una uriașă.

„Este foarte clar că pregătesc ceva de proporții”, a estimat, de asemenea, la o conferință a grupului de reflecție Atlantic Council, fostul comandant al forțelor americane din Coreea (USFK), Vincent Brooks.

Mii de soldați sunt așteptați să defileze în celebrul „pas de gâscă” săltăreț al armatei nord-coreene în Piața Kim Ir Sen, care își datorează numele fondatorului regimului comunist, sub ochii nepotului său, Kim Jong Un.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vehiculele militare ar trebui să se succedă, unul mai mare ca celălalt, într-o lungă progresie până la punctul culminant al spectacolului, rachetele, în conformitate cu ceea ce vrea să transmită Phenianul ca mesaj.

Surprize de octombrie?

În timp ce tensiunile au continuat să crească, în aprilie 2017, Phenianul a scos la defilare niște tuburi gigantice care ar putea găzdui rachete balistice intercontinentale (ICBM).

În septembrie 2018, când apropierea diplomatică dintre Phenian, Washington și Seul era în plină desfășurare, regimul nu își scosese ICBM-urile, fapt salutat la Casa Albă.

Negocierile pe dosarul nuclear au fost blocate de la eșecul summitului de la Hanoi din februarie 2019.

Experții sunt convinși că Coreea de Nord și-a continuat - inclusiv în timpul discuțiilor - programele sale nucleare și balistice, pe care le justifică prin amenințarea americană.