Premieră mondială în Argentina. Decizie revoluționară în agricultură

Premieră mondială în Argentina. Decizie revoluționară în agricultură

Guvernul de la Buenos Aires, Argentina, împreună cu compania Bioceres au semnat un acord care va revoluționa agricultura viitorului.

Este vorba despre primul soi de grâu modificat genetic, denumit HB4, și care va fi cultivat pentru producția comercială.

Astfel, Argentina devine prima țară din lume care va cultiva acest soi de grâu, care este rezistent la secetă.

Argentina, prima țară din lume care cultivă HB4

Nicio ţară nu şi-a dat acordul pentru importul de produse modificate genetic, iar Bioceres a precizat că va începe să promoveze HB4 după ce acesta va fi autorizat la import de Brazilia, cea mai mare destinaţie pentru grâul argentinian.

„Astăzi Argentina este lider în domeniul transformării tehnologie la nivel internaţional", a declarat directorul general de la Bioceres, Federico Trucco, într-un comunicat de presă comun cu Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din Argentina.

„Tehnologia HB4 oferă seminţe care sunt mai rezistente la secetă, diminuând pierderile de producţie şi oferind o mai mare predictibilitate cu privire la randamente", a precizat Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din Argentina.

Autoritățile argentiniene vor urmări cu atenție evoluția situației

În timp ce alte culturi precum porumbul sau soia boabe au fost deja modificate genetic pentru a îmbunătăţi randamentele sau a rezista la dăunători, grâul modificat genetic nu a fost aprobat până acum în nicio ţară pentru producţia comercială din cauza îngrijorărilor consumatorilor. Anul trecut aproximativ 45% din cele 11,3 milioane de tone de grâu recoltate în Argentina au fost livrate Braziliei.

Preşedintele Asociaţiilor industriei grâului din Brazilia, Rubens Barbosa, a declarat că grupul urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei.

„Am solicitat guvernului să ne ofere informaţii suplimentare pentru că nicio ţară nu permite importul de grâu modificat genetic", a precizat Gustavo Idigoras, preşedintele CIARA CEC, camera exportatorilor de cereale din Argentina.

Statele europene au păreri împărţite faţă de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia.

În ultimii ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto, potrivit agerpres.ro

Ne puteți urmări și pe Google News