Iată de ce ciuma bubonică este noua problemă a Chinei
- Antonia Hendrik
- 2 octombrie 2020, 17:53
S-a declanşat starea de urgenţă în provincia Yunnan pentru prevenirea ciumei bubonice.
La o lună distanţă „bacteria ciumei”, denumită Yersinia pestis, a început să sperie ţara Dragonului
De data aceasta noul focar a fost localizat în provincia sud-vestică Yunnan. Presa chineză a scris pe 27 septembrie că a fost confirmat un caz suspect de ciumă bubonică. Cazul descoperit pe 24 septembrie a implicat un copil de 3 ani în provincia Menghai.
Potrivit celor declarate de către Song Zhizhong, director al Centrului de control şi prevenţie a bolilor provinciale, Yunnan a semnalat deja cazuri de ciumă bubonică. Probabilitatea - spune el - de transmitere de la om la om este minimă. Ultimele cercetări efectuate în satele vecine, n-au mai descoperit noi cazuri suspecte. „Întrucât pacientul suspect a luat antibiotice ca tratament, bacilii de ciumă n-au fost descoperiţi imediat. Dar când anticorpii relativi la ciumă s-au multiplicat, cazul a fost până la urmă confirmat”, a explicat Song vorbind despre copil
Şobolani morţi din cauze necunoscute
Bineînţeles că după pandemia de Covid-19, guvernul chinez nu vrea să întâmpine riscuri ulterioare. Şi pentru acest lucru autorităţile locale au lansat imediat un răspuns cu o urgenţă de gradul 4, nivelul maxim, pentru a preveni răspândirea ciumei după ce cazul a fost identificat. Printre altele, s-au descoperit, într-o acţiune de verificare a bolii în toată provincia, trei şobolani morţi din cauze necunoscute, într-un sat.
Cu doar câteva săptămâni în urmă două persoane decedaseră de ciumă bubonică în Mongolia Interioară. Cu acea ocazie contagierea ajunsese probabil de la vecina Mongolia, unde 17 din cele 21 de provincii au fost declarate cu risc de răspândire a ciumei. În ceea ce priveşte Yunnan, discutăm despre o provincie situată la graniţa cu Birmania.
Primul copil cu formea uşoare de febră
În comunicatul emis de Centrul de control şi prevenţie a bolilor se citeşte că în zilele prermergătoare cazului suspect, locuitorii au semnalat găsirea şobolanilor morţi din cauze inexplicabile. Personalul sanitar a efectuat teste pe populaţia locală descoperind contagierea. Copilul ar fi avut uşoare simptome şi n-a infectat şi alte persoane. „La faţa locului a fost instituită o echipă de experţi pentru a face cercetări, să dea diagnostice şi să recomande carantină, pentru a desfăşura o anchetă completă asupra pacienţilor cu febră şi pentru a implementa izolarea şi diagnosticarea pacienţilor suspecţi, ca şi diferite activităţi de prevenţie şi control epidemiologic”, se citeşte în comunicat.
Şobolani şi marmote
Întreaga poveste a fost dezbătută şi în cotidianul chinez Global Times care, citând un funcţionar care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a scris că în toată provincia Menghai se desfăşoară o campanie de salubrizare centrată pe eradicarea puricilor şi rozătoarelor. Wang Peiyu, director adjunct al Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii din Beijing, a declarat că e improbabil ca ciuma să se răspândească în Yunnan, dar cetăţenii trebuie să aibă o atenţie maximă la infecţii, mai ales că boala se transmite rapid printre şoareci şi şobolani. „Şobolanii infectaţi constituie o sursă cheie a bolii, care se transmite şi la fiinţe umane prin intermediul muşcăturilor de purici infectaţi”, a spus Wang. Rata mortalităţii din pricina ciumei este estimată la 40-50%. În Mongolia, însă, recrudescenţa ciumei ar fi fost datorată consumului de carne de marmotă, scrie Insideover.