Evenimentul Zilei > Actualitate > Statistici noi despre Lyme: mai multe cazuri suspecte. PLUS: Ce alte înțepături banale pot cauza boala
Statistici noi despre Lyme: mai multe cazuri suspecte. PLUS: Ce alte înțepături banale pot cauza boala

Statistici noi despre Lyme: mai multe cazuri suspecte. PLUS: Ce alte înțepături banale pot cauza boala

Numărul cazurilor de borrelioză confirmate, în acest an, până pe 13 mai, în ţara noastră, este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 34 de cazuri din 208 suspecte, faţă de 62 anul trecut din 130 suspiciuni, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Aceste date sunt cuprinse într-un raport al Ministerului Sănătăţii privind afecţiunile provocate de muşcătura de căpuşe. Conform raportului, începând din anul 2010, atât borrelioza Lyme, cât şi encefalita de căpuşe sunt afecţiuni monitorizate, aflate în supraveghere epidemiologică.
În prezent, infecţia cu borrelioză este diagnosticată şi tratată în toate judeţele ţării printr-o arondare teritorială organizată în cadrul acestei supravegheri.
Transmisă de țânțari sau căpușe
MS informează că bolile infecţioase transmise prin vector activ (căpuşe, ţânţari) înregistrează o anumită creştere în întreaga Europă, înmulţirea căpuşelor fiind favorizată de schimbările climatice (fluctuaţii de temperaturi, precipitaţii abundente).
Căpușele sunt mai active în lunile mai și iunie
Potrivit MS, sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei distrugerea, în perimetrele locuite, la nivelul spaţiilor verzi, a populaţiei de căpuşe, în cazul în care se observă şi se constată prezenţa acesteia, protecţia individuală (haine cu mânecă lungă, pantaloni etc) în cazul deplasării în zone cu risc, prezentarea la medic, în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixate pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome).
Când să mergeți la infecționist
Totodată, este necesară prezentarea la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apare roşeaţă şi ”erupţie” caracteristică borreliozei.
Borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic şi poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la muşcătura căpuşelor, precizează Ministerul Sănătăţii. Nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile, acestea sunt purtătoare ale microorganismelor borrelia. Doar 30% dintre căpușe pot de fapt să cauzeze boala Lyme.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.