E știrea momentului despre pensii. Milioane de români și-au făcut speranțe degeaba

E știrea momentului despre pensii. Milioane de români și-au făcut speranțe degeaba

Există anumite norme care îi împiedică pe unii dintre cei care vor să-și cumpere vechime să facă acest lucru.

Românii care vor să-și completeze stagiile de cotizare la pensie și vor să-și cumpere vechime, nu pot să facă acest lucru dacă au fost asigurați într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state cu care țara noastră are acorduri în domeniul securității sociale. Legea se aplică exclusiv pentru perioadele în care nu s-a cotizat deloc, nici în România, nici în alte state, la vreun sistem de pensii.

Conform OUG 163/2020, adoptată la finalul lunii septembrie, românii  pot să-și cumpere vechime în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, ce poate acoperi cel mult șase ani, conform avocat.net.

Conform prevederilor, este  vorba despre plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani, în care „persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Condițiile se aplică până la 1 septembrie 2021

Deci, românii care au fost asigurați în alte țări, nu se încadrează la aceste prevederi ce vizează pensia. Perioadele de peste un an lucrate în străinătate pot fi adăugate la stagiul de cotizare minim din România. De aceea, cei interesați să completeze stagiul de cotizare nu pot face acest lucru pentru perioade în care plăteau, chiar dacă în alt stat, contribuții pentru pensii.

Conform sursei citate, în cazul pensiei internaționale, autorităţile române sunt cele care se ocupă de stabilirea acesteia pentru toate perioadele lucrate în celelalte țări. Casa de pensii este cea care trebuie să se ocupe de toate calculele ori de solicitarea informațiilor necesare din țările respective.

Condițiile pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja măsura.