Scatoalca lui Trump pentru Erdogan: SUA doresc să mute baza de la Incirlîk în Grecia

Scatoalca lui Trump pentru Erdogan: SUA doresc să mute baza de la Incirlîk în Grecia

Secretarul de stat Mike Pompeo a discutat cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis posibilitatea mutării bazei nucleare aeriene americane de la Incirlîk în Creta.

Acesta a fost scopul real al vizitei întreprinse de Pompeo în Grecia, luni și marți, 28-29 septembrie, ocazie cu care secretatul de stat american a petrecut noaptea la reședința familiei premierului grec, scrie site-ul israelian Debka, cu conexiuni excelente în lumea serviciilor secrete.

Înainte de a se întâlni cu Mitsotakis și a aborda subiectul tensiunilor crescânde dintre Grecia și Turcia în Mediterana orientală, Pompeo a vizitat luni o veche bază navală americană aflată în golful Souda din Creta, pe care Pentagonul are de gând să o mărească și să o modernizeze.

Administrația Trump încearcă să își consolideze prezența militară în estul Mării Mediterane, pe fondul răcirii relațiilor cu regimul Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși Turcia este o țară NATO (la fel ca Grecia), implicarea sa într-o sumedenie de conflicte care pun Statele Unite într-o poziție delicată (Siria, Libia, Mediterana orientală) precum și achizițiile de armament strategic (în special sistemele antiaeriene S-400) din Rusia, determină Statele Unite să caute alternative politice și militare la imprevizibilul Erdogan.

Statele Unite și-au instalat baza la Incirlîk în timpul războiului rece, iar aceasta a reprezentat un atu vital în regiunea Orientului Apropiat.

Aceasta adăpostește un arsenal de focoase nucleare și a servit recent ca rampă de lansare pentru raidurile aeriene ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite împotriva ISIS.

Însă Creta nu este singura opțiune pentru mutarea bazei de la Incirlîk. Potrivit ziarului local New Khaleej, americanii poartă discuții și cu Emiratele Arabe Unite. Negocierile dintre guvernul de la Abu Dhabi al prințului moștenitor Mohamed bin Zayed și Pentagon par să fi identificat ca posibil loc de amplasare a viitoarei baze coasta de sud a Yemenului, inclusiv Insula Socora, asupra căreia EAU au preluat controlul.

Emiratele Arabe Unite și-au normalizat recent relațiile cu Israelul, servind de model și pentru alte state arabe, care au anunțat și ele imediat că sunt gata să o facă.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Thomas Campbell a negat orice intenție de mutare a bazei de la Incirlîk în EAU, ceea ce ar duce la transferarea pentru prima dată în istorie a unui arsenal nuclear american în regiunea Golfului Persic.

Ron Johnson, șeful sub-comisiei senatoriale americane pentru relații externe cu Europa, a afirmat luna aceasta că prezența Statelor Unite în Mediterana orientală are o „importanță uriașă”, date fiind interesele de aici ale Rusiei, Chinei și Turciei.

Deteriorarea relațiilor dintre Grecia și Turcia, state NATO cu poziții cheie în regiune, a determinat o intervenție hotărâtă a diplomației americane. Aceasta a avut drept rezultat retragerea de către Turcia a unui vas de prospecțiuni ale zăcămintelor de gaze din Zona Economică Exclusivă a Greciei.

Atena este un aliat puternic al Israelului în fața tendințelor islamiste ale Ankarei, inclusiv în plan economic. Cele două țări au un proiect comun de conductă de gaze către Europa.