Covid-19 a ciuruit la dolce vita. Italia se înarmează până-n dinți

Covid-19 a ciuruit la dolce vita. Italia se înarmează până-n dinți sursa: arhivă EVZ

Mare beneficiară a fondului european de redresare, Italia intenționează să-și consolideze masiv industria de apărare.

În iulie, șefii de stat și de guvern din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui fond de stimulare economică dotat cu 750 de miliarde de euro, numit „Next Generation EU”.

În detaliu, acest fond este alcătuit din subvenții de 390 miliarde de euro (alocate statelor membre sub rezerva respectării obiectivelor din domeniul tranziției ecologice) și 360 de miliarde de euro disponibile sub formă de împrumuturi.

Italia, a cărei economie a fost afectată în mod deosebit de pandemia Covid-19, a primit partea leului, aproape 209 miliarde de euro, din care 81,4 miliarde de euro ajutor direct și împrumuturi de 127 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, guvernul italian a prezentat un „Plan național de redresare și rezistență” (PNRR), care va fi finanțat în mare parte din fonduri europene.

Acest plan este împărțit în șase părți: „Digitalizare, inovare și competitivitate a sistemului de producție”, „Revoluție verde și tranziție ecologică”, „Infrastructură de mobilitate”, „Educație, formare, cercetare și cultură”, „Echitate socială și teritorială” și „Sănătate”.

Scrisoare pentru Moș Crăciun

În același timp, fiecare minister italian a prezentat o listă de 550 de proiecte susceptibile de a beneficia de finanțare în cadrul acestui PNRR.

Și, evident, ideile nu au lipsit. „Lista proiectelor pentru fondul de relansare seamănă cu scrisoarea către Moș Crăciun”, a glumit cotidianul Panorama.

Probabil că aceste propuneri nu vor fi acceptate toate. În orice caz, este vorba de alocarea a 25 de miliarde de euro „Planului pentru transformarea digitală și consolidarea sectorului industrial aerospațial și de apărare”.

Scopul este de a „permite acestor sectoare să facă un salt tehnologic în cercetare, inovație și dezvoltarea de platforme duale de înaltă performanță, cu impact redus asupra mediului și securitate cibernetică sporită”.