Anunț alarmant de la meteorologi! Urmează un weekend cu fenomene extreme!

Anunț alarmant de la meteorologi! Urmează un weekend cu fenomene extreme!

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au anunțat că începând de vineri, 25 septembrie, vremea se va răci, iar ploile însoțite de descărcări electrice și vijelii vor fi prezente în toată țara.

Instabilitatea atmosferică se va accentua mai ales în zilele de 26 și 27 septembrie, când ANM a emis un cod potocaliu și unul galben de vreme instabilă, cu averse și vijelii, în toată țara. În acest weekend va ploua cât pentru o lună întreagă, ne anunță meteorologii.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului (local cu viteze în general între 50 și 70 km/h, iar pe crestele montane de peste 100 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor fi însemnate și local se vor depăși 30…40 l/mp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temperaturile vor fi în scădere, mai accentuată în jumătatea de vest a teritoriului; maximele se vor situa între 19 grade Celsius, în Dealurile de Vest, și 30 de grade Celsius, în sud-est.

Valorile nocurne vor fi cuprinse, în general, între 8 și 18 grade Celsius, anunță stirimeteo.com.

Prognoza meteo în București

Vineri,  vremea se va menține caldă cu cer variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 16-18 grade.

Sâmbătă, cerul se va înnora și vor fi perioade cu averse ce vor putea avea și caracter torențial și descărcări electrice.

Vântul va sufla moderat, cu intensificări după-amiaza și noaptea, când la rafală se vor atinge viteze în general de 55-60 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 14-15 grade Celsius.

Cod portocaliu și galben de ploi abundente și vijelii, în toată țara, până duminică

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări cod galben şi cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii, care sunt valabile până duminică dimineaţă. Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil de vineri, de la ora 23:00, până duminică dimineață, la ora 06:00, când va ploua în toate regiunile, iar cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp.

Elena Mateescu: „Datele arată că s-ar putea să plouă în mai puțin de o zi cât într-o lună”

„Avertizarea de cod portocaliu va intra în vigoare sâmbătă dimineață la ora 9.00 și va fi în vigoare până la duminică la ora 3.00. Vorbim de zona de munte, de Maramureș, de partea de est a Moldovei, areale din Muntenia, din Oltenia, acolo unde cantitățile de precipitații se vor situa frecvent între 50-70, la nivel izolat chiar 70-90 de litri/mp.

Vorbim de intensificări puternice ale vântului, căderi de grindină și frecvente descărcări electrice.

Pentru 24 de ore, pentru că din această noapte, de la ora 23.00 și până duminică dimineață la ora 6.00, vorbim pentru toată țara de perioade de instabilitate atmoferică accentuată, avertizate prin codul galben, interval în care vorbim de cantități de precipitații între 20 până la 35 de litri/mp. Trebuie să vorbim și de intensificări ale vântului care se vor situa în general între 55 până la 60 de km/h, în zona montană înaltă 100 - 110 km/h ceea ce înseamnă aproape 24 de ore de interval de instabilitate atmosferică accentuată, mai degrabă specifică anotimpului de vară", a spus Elena Mateescu.

Meteorologii anunță că vor fi vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 50-60 l/mp și izolat 70-90 l/mp.