În coasta Rusiei. Exerciții militare SUA - Ucraina
- Mihnea Talau
- 17 septembrie 2020, 22:54
Exerciții militare comune între Ucraina şi SUA au început joi, la doar două zile după ce Rusia și Belarus au pornit aplicaţii comune.
Exerciţiile „Rapid Trident 2020” se desfăşoară în apropiere de Yavoriv, în vestul Ucrainei, implicând circa 4.000 de militari din zece ţări, a indicat Ambasada SUA din Kiev.
Exerciţiil demonstrează forţa parteneriatului strategic americano-ucrainean şi „angajamentul de a îmbunătăţi capacitatea de pregătire într-un mediu operaţional plin de provocări, ceea ce întăreşte relaţiile solide necesare pentru pace şi stabilitate”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un discurs, în deschiderea exerciţiilor, că o armată ucraineană modernă, echipată şi capabilă este prioritatea sa, iar această armată trebuie să fie garantul dezvoltării libere a Ucrainei.
În paralel, forţele ruse şi belaruse au început marţi exerciţiile în regiunea Brest, lângă graniţa Republicii Belarus cu Polonia.
Exerciţiile cu nume de cod „Frăţia slavă", care ar urma să dureze până la 25 septembrie, sunt destinate luptei împotriva terorismului şi nu sunt îndreptate împotriva altor ţări, a relatat agenţia de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării. Din această frăție s-a retras, nu cu mult timp în urmă, Serbia, la presiunile exercitate de UE.
Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat din 2014 ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi a sprijinului pe care aceasta îl acordă rebelilor separatişti din regiunea Donbas (estul Ucrainei).
Raporturile Ucrainei cu Belarus s-au tensionat luna trecută după ce Kievul a criticat alegerile prezidenţiale din 9 august în Belarus, care - potrivit ei - nu au fost nici libere şi nici corecte, după ce Comisia electorală l-a declarat învingător pe Lukaşenko.
Confruntat cu manifestaţii în masă ale protestatarilor care susţin că alegerile au fost trucate, Lukaşenko, care neagă fraudarea scrutinului, s-a întors din nou la aliatul său tradiţional Moscova, pe care o acuzase de tentative de destabilizare în ţară în timpul campaniei electorale.
Agenţia de presă oficială Belta l-a citat miercuri pe liderul de la Minsk ca numind Ucraina şi SUA printre ţările care ar fi organizat protestele în Belarus, informează Agerpres.