Veste șoc pentru Trump! Nimeni nu se aștepta la așa ceva!

Veste șoc pentru Trump! Nimeni nu se aștepta la așa ceva!

Vestea politică a zilei vine din Norvegia, unde un parlamentar al acestei țări l-a propus pe președintele Donald Trump candidat la Premiul Nobel pentru Pace în 2021.

Un parlamentar norvegian l-a propus pe controversatul preşedintele SUA, Donald Trump, drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru sprijinul acordat înţelegerii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, a informat miercuri postul Fox News Radio, citat de EFE.

Parlamentarul Christian Tybring-Gjedde este promotorul acestei candidaturi, după cum a explicat postul citat, unde oficialul norvegian a declarat că acordul dintre Israel şi EAU este extrem de important.

La 13 august, Trump a anunţat că Israelul şi Emiratele Arabe Unite au căzut de acord să stabilească relaţii diplomatice, ca parte a unui amplu acord în urma căruia autorităţile israeliene s-au angajat să stopeze anexarea de teritorii palestiniene ocupate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, EAU au devenit a treia ţară arabă care a stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt (1979) şi Iordania (1994). Donald Trump va fi amfitrionul ceremoniei de semnare a acordului, denumit Acordul Abraham, care va avea loc la Casa Albă la 15 septembrie.

Precedentul Obama

Deși contestat în propria țară, mai ales în lumina crizelor în lanț de anul acesta (pandemia sau protestele Black Lives Matter fiind doar vârful de lance), Trump are și adepții săi înfocați. Dacă ar câștiga mult râvnitul Nobel pentru pace, el ar egala performanța fostului președinte Barack Obama, care pe data de 9 octombrie 2009, a fost anunțat ca laureat al acestui prestigious premiu, „pentru eforturile extraordinare de îndreptare a diplomației mondiale și a cooperării între popoare”.

La vremea respectivă, Comitetul Nobel a declarat că „diplomația sa este fondată pe conceptul că cei care conduc lumea trebuie să o facă pe baza valorilor și atitudinilor împărtășite de majoritatea populației lumii”, iar BBC a relatat: „Comisia a pus accent pe eforturile domnului Obama de a îndrepta organismele internaționale și de a promova dezarmarea nucleară”. La momentul decernării prestigioasei distincții, Obama a spus ca a primit cu “surprindere si profundă modestie” vestea că a câștigat Nobelul si a subliniat că este un premiu pe care nu îl merita, raportându-se la laureații din trecut. Președintele de la acea vreme al SUA a mai declarat că premiul trebuie împărțit cu toți cei care luptă pentru pace și democrație.