Orban e ferm. Premierul spulberă orice speculații despre începerea școlii

Orban e ferm. Premierul spulberă orice speculații despre începerea școlii

Şcoala va începe pe 14 septembrie, a precizat luni premierul Ludovic Orban.

„Pe 14 septembrie va începe şcoala, asta am anunţat tot timpul. În principiu, noi am stabilit cum începe şcoala în funcţie de nivelul de răspândire a virusului", a declarat premierul, la finalul unei şedinţe la sediul de campanie al PNL.

Orban a anunţat că în cursul acestei săptămâni va fi făcută o alocare de către Guvern către primării pentru a echilibra bugetele administraţiilor locale care fac achiziţii în vederea pregătirilor pentru începerea anului şcolar.

„Pot să facă achiziţia fără niciun fel de probleme. Pot să facă contractul, În acest sens, am discutat acest subiect cu reprezentanţii licalităţilor, în cursul acestei săptămâni, noi vom face o alocare de echilibrare a bugetelor care să compenseze parţial pierderile de venituri şi o să aibă şi resurse financiare suplimentare”, a afirmat luni Ludovic Orban, întrebat dacă a primit semnale de la unii primari că nu au bani ca să fac achiziţii pentru începerea şcolilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii edili s-au plâns că nu au fonduri suficiente pentru a lua măsurile necesare combaterii COVID-19 înaintea începerii anului şcolar.

De exemplu, primarul Constanţei Decebal Făgădău a anunţat că în şedinţa Consililui Local de luni a fost alocată suma de cinci milioane de lei pentru unităţile de învăţământ din municipiu. El a precizat că din partea Guvernului au fost primite doar promisiuni, nicio măsură concretă, nici tablete, nici măşti, nici proceduri.

Situația epidimiologică pe fiecare județ

Analiza situaţiei epidemiologice din fiecare judeţ, care cuprinde numărul de cazuri nou confirmate de COVID-19 în ultimele 14 zile, inclusiv 6 septembrie, realizată la nivel naţional de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a fost făcută luni publică.

Aceasta este necesară pentru stabilirea scenariului privind începerea noului an şcolar. Potrivit MS, în Capitală, rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 la 1.000 de locuitori este de 1,12, ceea ce înseamnă că Bucureştiul se încadrează în scenariul al doilea (galben), adică între 1 - 3 cazuri, privind revenirea copiilor la cursuri.

În context, Ministerul Sănătăţii anunţă că în această săptămână vor fi stabilite scenariile privind organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

„Astăzi, 7 septembrie, toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor informa Inspectoratele Şcolare Judeţene/al Municipiului Bucureşti, respectiv senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ superior şi Comitetele Judeţene / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, iar până la data de 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, conform Ordinului ministrului Educaţiei şi Cercetării şi al ministrului Sănătăţii 5.487/1.494/ 01.09.2020", a transmis Ministerul Sănătății.