România și Portugalia, pe primul loc în UE! Creștere neașteptată în economie

România și Portugalia, pe primul loc în UE! Creștere neașteptată în economie Sursa foto: Arhiva EVZ

România și Portugalia au avut, în iulie, cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 3,9%, arată datele centralizate de Eurostat.

La nivel european, comerțul cu amănuntul a scăzut cu 0,8% în iulie comparativ cu iunie, influențat de scăderea vânzărilor de produse non-alimentare cu 2,3%, în timp ce vânzările de combustibil au crescut cu 4,6%.

În zona euro, în iulie, vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere de 1,3% comparativ cu luna precedentă, cu mult sub estimările analiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la o creștere de 1,5%.

În statele membre ale Uniunii Europene, serviciile din turism au scăzut cu 75% în iunie comparativ cu luna februarie, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică, Eurostat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai grav au fost afectate agențiile și operatorii din turism și cel mai puțin restaurantele.

Domeniul turismului a fost puternic lovit de pandemia de coronavirus. Agențiile și operatorii din turism au avut cele mai mari pierderi, de 83,6%, urmate de transportul la aerian, cu scăderi de aproape 74%, serviciile de cazare, cu - 66, 4%, și de restaurante cu pagube de circa 38%.

Odată deschise, restaurantele au cunoscut o revenire în iunie comparativ cu luna aprilie.

Redresarea s-a văzut și în serviciile de cazare și de transport aerian, în timp ce sectorul agențiilor și al operatorilor de turism a rămas la același nivel în iunie ca în luna aprilie, arată datele Eurostat, potrivit Radio România Actualități.

Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2020, în România, PIB va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021.

Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de un procent de 3,1% în 2021, în timp ce rata șomajului va ajunge la 6,5% în 2020 și la 5,4% în 202, se arată și într-un comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, economia zonei euro va înregistra o contracție-record de 7¾ % în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creștere de 6¼ %. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7½ % în 2020 și va crește cu aproximativ 6 % în 2021.

Previziunile în materie de creștere pentru UE și zona euro au fost revizuite în sens negativ cu aproximativ nouă puncte procentuale față de previziunile economice din toamna anului 2019.