Pacientul rus. Legătura dintre cazul Navalnîi, Kremlin și protestele din Belarus
- Iuliu Vlădescu
- 4 septembrie 2020, 13:30
Starea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi se pare că se îmbunătățește după tratamentul primit la Berlin.
A fost el otrăvit la cererea Kremlinului? Der Spiegel susține că există elemente care sprijnă această teorie.
O cameră de spital foarte bine păzită.
Navalnîi, pacientul rus, se află acum în centrul Berlinului, la doar 600 de metri de birourile Cancelarului Merkel. E aici de peste o săptămână, scrie publicația germană, amintind că liderul opoziției ruse a fost transferat în Germania dintr-un spital din Tomsk, Rusia, după ce s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor cu avionul. Băuse un ceai. Spitalul din Rusia care l-a tratat inițial pe Navalnîi a comunicat că nu au existat urme de otravă în corpul său.
Odată cu aducerea lui Navalnîii în Germania, au apărut și întrebările despre ceea ce i s-a întâmplat. Cine l-a otrăvit și care este legătura cu Kremlinul? Însuși Putin a ordonat otrăvirea celui mai critic al său? De unde provine otrava și cum i-a fost administrată? E doar o coincidență sau demonstrațiile de la Minsk au fost motivul atacului?
Pacientul
O reacție la cazul Navalnîii este deosebit de interesantă prin faptul că nu există. Kremlinul a tăcut, iar agențiile guvernamentale din Rusia acționează de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.
Kremlinul continuă să evite pronunțarea numelui lui Navalnîi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, folosind termenul „pacientul”. Iar Kremlinul a respins orice implicare, negând existența oricărei infracțiuni care trebuie investigată. Peskov: ”Trebuie să existe un motiv pentru o investigație. Pentru moment, tot ceea ce vedem noi este că pacientul e în comă”.
Abia joia trecută procurorii ruși au anunțat o anchetă preliminară după ce Moscova a susținut că întreaga afacere ar fi putut fi pusă în scenă de Germania.
Der Spiegel se întreabă dacă nu cumva Putin se teme că ar putea deveni ținta unor proteste similare cu cele cu care se confruntă omologul său de la Minsk. Navalnîii compensează ceva ce Rusia nu are deloc: opoziție extraparlamentară, radiodifuzori critici, sindicate și chiar jurnalism de investigație.
Iar în ultmii șapte ani, cu toate presiunile, amenințările, intimidările, Navalnîi a săpat puțin câte puțin la temelia regimului Putin. Inclusiv prin construirea propriului imperiu media, ceea ce este o necesitate, dat fiind că radiodifuzorii de la Kremlin nu-menționează numele Navalnîii. El a fost cel care, în 2015, in filmulețul „Chaika” a dezvăluit afacerile familiei procurorului general Iuri Chaika. De asemenea, în 2017, a difuzat un film despre vila din Toscana a fostului premier Medvedev și a declanșat mari demonstrații împotriva acestuia.
Pe 13 august, cu o zi înainte de a fi otrăvit, Navalnîii a pus accentul pe mișcarea de protest din Belarus. A dedicat două ore și jumătate dintr-o emisiune de trei ore țării vecine, căutând paralela cu Rusia. A arătat că lozincile folosite de manifestanții de la Minsk erau similare cu cele din orașul Khabarovsk, unde zeci de mii de oameni protestează împotriva lui Putin de săptămâni întregi. „Aceste manifestații, a spus el, demonstrează cum e când „prinzi puterea de gât”.
Ordinul a venit „de sus”?
Se poate specula doar despre cine ar fi comandat exact atacul asupra lui Navalnîi. Au fost dușmanii pe care și i-a făcut în Siberia de Vest? „Dar Navalnîi este dușmanul lui Putin. Nici guvernatorul, nici șefii locali ai organelor de securitate nu ar îndrăzni să facă așa ceva fără un ordin de mai de sus”, spune un analist rus.
Putin însuși l-a eliminat pe Navalnîi? „Nu aș crede niciodată că Putin se simte vulnerabil în fața lui Navalnîi”, spune analista Tatiana Stanovaya. „Alții îl consideră o amenințare serioasă. Printre ei, Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Bortnikov, șeful FSB, și Narișkin, directorul serviciului de informații externe”, consideră Stoyanova. Un lucru se poate spune cu certitudine: otrăvirea lui Navalnîi este un produs al sistemului construit de Putin. Și puțini au îndoieli că nu există o linie directă între acest act și puterea de la Kremlin.
Indicii despre otravă
Substanța utilizată în otrăvirea opozantului rus nu a fost încă determinată. Dar există indicii despre ceea ce ar putea fi. După internarea lui la Berlin, medicii au descoperit că o enzimă importantă a fost blocată în sistemul său nervos: colinesteraza.
„O serie de substanțe chimice pot avea aceste efecte, inclusiv, esterii organici ai acidului fosforic și esterii acidului fosfonic”, spune expertul în arme chimice Ralf Trapp. Experții se referă și la aceste substanțe drept organofosfați.
Unele pesticide se încadrează în categorie, dar și arme chimice dezvoltate în scopuri militare, cum ar fi gazul sarin, somanul, agenții nervoși din seria V, precum și otrăvurile Novichok. Cei care intră în contact cu aceste substanțe prezintă simptome severe de otrăvire: substanțele determină curgerea salivei și lacrimilor, pierderea controlului asupra intestinelor, spasme musculare și paralizie respiratorie centrală.