Câțu despre redeschiderea restaurantelor: „Și mâine...dar...”

Câțu despre redeschiderea restaurantelor: „Și mâine...dar...”

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ar redeschide și mâine restaurantele dacă n-ar fi problemele pe care le implică pandemia de COVID-19.

Sectorul HoReCa este foarte important pentru România, susține ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, dacă ar fi vorba doar de o decizie economică. El a precizat, însă, că este vorba despre sănătatea publică, motiv pentru care o asemenea decizie nu poate fi luată fără acceptul repsonsabililor din Ministerul Sănătății.

„Este un sector afectat. Şi dacă mă întrebaţi pe mine - şi aici vorbesc doar din punct de vedere economic - mâine aş da drumul restaurantelor. Eu susţin şi am susţinut toată economia, din punct de vedere economic, să nu o închidem. Dar nu este doar economic aici, este vorba şi de sănătate şi de aceea întotdeauna această decizie trebuie luată împreună cu cineva din sănătate”, a precizat Florin Cîțu.

El a menționat că va miercuri, 26 august, va fi organizată o nouă întâlnire cu reprezentanții industriei unde se va încerca identificarea unor soluții pentru redeschiderea restaurantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mâine (miercuri, n.r) este o întâlnire cu industria şi sper să găsească o soluţie pentru că este foarte important. Vă spun, din punct de vedere economic, avem nevoie de acest sector să fie sănătos, puternic şi pe picioarele lui”, a declarat ministrul Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a subliniat că deja au fost luate măsuri pentru a sprijini acest sector şi susţine întru totul  redeschiderea locațiilor de alimentație publică la 1 septembrie, așa cum a anunțat premierul Ludovic Orban.

„Am înţeles că domnul premier a anunţat că s-ar putea să se deschidă de la 1 septembrie. Susţin întru totul deschiderea. În acelaşi timp, aici vorbim de Guvernul României, care vine în sprijinul acestei industrii. Pentru o parte din măsuri ar trebui să lucrăm şi cu autorităţile locale pentru că este o industrie care primeşte autorizaţii de funcţionare de la autorităţile locale”, a declarat Florin Cîțu.

El a solicitat autorităților locale să se implice mai mult în organizarea cadrului care să permită redeschiderea restaurantelor, deoarece au mai multe informații despre acest domeniu de activitate.

Ministrul a precizat că şi cinematografele ar putea fi deschise de la 1 septembrie dacă sunt respectate anumite condiţii.

„Nu mi se pare costul foarte mare dacă vrem să ne bucurăm de un film, să mergem la cinematograf, de a avea o mască şi a sta la un metru distanţă de vecin. La fel şi la restaurant, nu mi se pare costul foarte mare de a avea distanţare între mese sau să mergem în spaţii aglomerate cu mască. Este un cost mic pentru nişte beneficii enorme pentru societate, ca economia să fie deschisă, să ne permitem să avem aceeaşi viaţă”, a spus ministrul Finanţelor.

Angajaţii din sectorul HoReCa au protestat, în 19 august, între orele 17:00 şi 18:00, la locul de muncă faţă de felul în care Guvernul tratează combaterea pandemiei în domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele.

Rareș Bogdan, un nou avertisment pentru PSD: „Nu vă jucați cu focul…”

Ce se întâmplă cu moțiunea de cenzură. Ciolacu ține Guvernul în suspans încă două zile