Este clar! Masca va fi obligatorie în aceste zone. Orban a spus-o în direct

Este clar! Masca va fi obligatorie în aceste zone. Orban a spus-o în direct

Premierul Ludovic Orban a făcut noi precizări despre obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise.

„Știți că am avut ieri ședința cu ministrul Sănătății, ministrul de Interne, cu domnul secretar de stat Arafat și cu alți specialiști.

Deja există o propunere formulată din partea specialiștilor din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Științific să nu decidem noi la nivel național, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia către comitetele județene pentru situații de urgență să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situația. Știm foarte clar că este vorba de anumite tipuri de actiivtăți.

De exemplu, pe faleză, ni s-a semnalat din zona Galați, zona Brăila că pe faleză este o asemenea aglomerație, interacțiunea dintre oameni e foarte apropiată și că singura soluție de a reduce riscul epidemiologic este purtarea măștii. Sunt piețe, sunt târguri unde, de asemenea, există o interacțiune foarte apropiată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inclusiv unde se așteaptă, de exemplu, vă dau un exemplu, la fabrici, unde se transportă oamenii și așteaptă mijloacele de transport; și acolo e posibil să impunem obligația. Decizia o vor lua comitetele județene pentru situații de urgență, analizând foarte bine situația locală, iar măsura va fi numai pe anumite intervale orare, în care există aglomerație, și numai pentru anumite tipuri de activități. Asta este”, a explicat Orban, după întâlnirea cu sindicaliștii din Sănătate, care a avut loc la ministerul condus de Nelu Tătaru.

Întrebat dacă în Capitală este necesară o astfel de măsură, Orban a spus că asta va analiza Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență de la nivelul Municipiului

Ce se întâmplă în situația în care se va ajunge la 2.000 de cazuri pe zi

„Obiectivul nostru este să nu ajungem la 2.000 de cazuri. Obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri zilnice şi în direcia asta acţionăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziţie, de la evaluarea zonelor de risc şi luarea de măsuri cum sunt şi carantinări zonale, astfel de decizii legate de spaţii unde există risc epidemiologic crescut, chiar dacă spaţiile sunt în aer liber.

De asemenea, măsura de intensificare a controalelor, pentru că realitatea este, ca să-i protejăm pe cei care respectă regulile, trebuie cumva să-i sancţionăm pe cei care nu respectă regulile; implicarea tuturor entităţilor, de la primari, manageri de companii, conducători de instituţii publice, capi ai Bisericii; implicarea tuturor în asigurarea respectării acestor reguli este fundamentală. Încă o dată, fac acelaşi apel către oameni, până la urmă, depinde de fiecare dintre noi”, a declarat Orban.