Legea pentru învățământul online a trecut de Parlament. Ce obligații au școlile

Legea pentru învățământul online a trecut de Parlament. Ce obligații au școlile

Cursurile din învăţământul preuniversitar şi universitar se vor putea desfășura și online, conform unui proiect de lege adoptat de Senat.

Senatorii au aprobat cu 102 voturi „pentru” și 26 „împotrivă” proiectul de lege care permite ca activitățile școlare din învăţământul preuniversitar şi universitar să se poată desfășura și online, în situațiile impuse de starea de urgenţă sau cea de asediu. Proiectul legislativ a fost inițiat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu și a fost adoptat la Senat care este camera decizională în acest caz.

Senatorul PSD a explicat în plen, înainte de vot, că este vorba de o inițiativă legislativă menită să completeze legea educației, astfel încât să se poată exercita dreptul la educație și în perioadele de excepție.

„Iniţiativa legislativă generează dreptul, dar şi obligaţia Ministerului Educaţiei de a genera o metodologie pe baza căreia să se poată desfăşura învăţământul preuniversitar - anul acesta am avut primele intervenţii ale ministerului după circa o lună de la suspendarea cursurilor - şi generează, de asemenea, obligaţia universităţilor de a-şi formula propria metodologie în baza autonomiei universitare, metodologie care să permită susţinerea şi evaluarea cursurilor universitare”, a precizat Andronescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul a fost adoptat cu o serie de amendamente, formulate în cadrul comisiei de specialitate, după ce într-o primă fază a fost respins la Camera Deputaților.

În același context, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul își dorește ca, în viitorul an școlar, cursurile să se țină în clase, cu profesori, însă acest lucru va fi posibil doar în condițiile în care vor fi asigurate regulile de distanțare dintre elevi. Pentru aceasta, a precizat vicepremierul, este nevoie de suplimentarea spațiilor de predare.

Raluca Turcan a precizat că la nivelul Guvernului se lucrează la mai multe scenarii în ceea ce privește reluarea cursurilor în viitorul an de învățământ.

„Avem, însă, și alte scenarii care să aducă elementele de predare online în diferite proporții și dacă vom apela și la predarea online sau la învățarea față în față, împreună cu dumneavoastră, cei care investiți în infrastructura școlară, va trebui să luăm măsuri astfel încât în școli, în clase să fie condiții de distanțare pentru elevi, să suplimentăm spațiile de predare, astfel încât săi avem și partea de securitate sanitară pentru copii, cât și partea de calitate a serviciilor educaționale, de care se ocupă Ministerul Educației”, a spus Raluca Turcan.

Măsură radicală propusă în Spania. Masca ar putea fi obligatorie și acasă

Subtilitățile lui Tăriceanu: „Ludovic, a venit timpul să scrii!” La ce se referă