Situație alarmantă la Timișoara. Spitalul COVID nu mai are locuri libere. Ce se întâmplă cu pacienții
- Ionel Sclavone
- 18 iulie 2020, 10:21
Înmulțirea numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus în ultimele săptămâni pune o presiune foarte mare pe sistemul sanitar.
Mai multe spitale COVID au rămas fără locuri libere pentru pacienți infectați cu SARS-CoV-2, astfel că medicii au fost nevoiți să refuze internarea unor bolnavi. O situație de acest fel s-a petrecut la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, care a ajuns la capacitate maximă. În aceste condiții, cazurile ușoare au fost redirecționate către spitalele suport.
Nu se știe, însă, cât timp vor mai rezista și acestea, în fața avalanșei de îmbolnăviri noi.
„Avem cazuri de 30 de ani, de 40 de ani, de 50 de ani, care sunt internate la ATI și sunt la granița dintre viață și moarte. Media este cam două decese pe zi”, a declarat Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara pentru Digi24.
Situația este cu atât mai dificil de gestionat cu cât cei mai mulți dintre pacienții care ajung la Spitalul „Victor Babeș” prezintă forme severe ale bolii. Dintre cei 64 de pacienți, cinci au fost internați la secția de Terapie Intensivă, care a ajuns la capacitate maximă.
Din acest motiv, pentru a suplimenta numărul de paturi din spitalul „Victor Babeș”, a fost adusă o unitate mobilă de Terapie Intensivă care a fost primită de la Ministerul de Interne. Unitatea, cu 12 paturi, a fost amplasată, vineri, în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş", pentru a veni în sprijinul unităţii medicale în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19.
„Vom muta toată patologia COVID acolo, urmând că patologia non-COVID să fie în terapia infecțioasă din spital. Am extins de trei ori până acum Bolile infecțioase, inclusiv Chirurgia toracică am transformat-o înapoi în patologie covid, ca și spații”, a explicat Cristian Oancea.
Potrivit directorului Cristian Oancea, acest lucru nu este suficient și va fi nevoie de un număr mult mai mare de paturi deoarece se înmulțesc și cazurile de infectare. Pentru a preîntâmpina colapsul spitalelor COVID din județul Timiș, autoritățile au decis să facă internări și în spitalul de campanie ridicat la Timișoara în luna mai.