Pericolul Chinei, în atenția forțelor navale americane în Europa

Pericolul Chinei, în atenția forțelor navale americane în Europa

China „lucrează activ în Europa și Africa pentru a răsturna arhitectura internațională care, pe baza regulilor, a contribuit la menținerea păcii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a denunțat amiralul american James G. Foggo.

În iunie, după două zile de întâlniri cu miniștrii apărării din țările membre NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a vorbit despre provocările „evidente” pe care le prezintă acum China pentru Zona euro-atlantică.

„China are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume. Investește foarte mult în noi sisteme de arme cu rază lungă de acțiune și în noi sisteme de rachete care pot ajunge în toate țările NATO. China își modernizează capacitățile maritime prin extinderea gamei de forțe navale”,  a spus Jens Stoltenberg.

„China este cea care se apropie de noi” pentru a justifica că acum este „în fruntea agendei” Alianței, a adăugat secretarul general al NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

La un recent webinar organizat de International Institute of Strategic Studies , un think tank cu sediul la Washington, comandantul forțelor navale americane din Europa și Africa, amiralul James G. Foggo, care este și  șeful comandamentului aliat interarme de la Napoli, a declarat că este „preocupat” de activitățile Chinei în zona sa de responsabilitate, care merge din Extremul Nord până în Africa de Sud (adică 93 de țări reprezentând 23% din populația mondială).

Astfel, amiralul Foggo a explicat că Beijingul „lucrează activ în Europa și Africa pentru a răsturna arhitectura internațională care, pe baza regulilor, a făcut posibilă menținerea păcii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, prin inițiativa sa „One Belt, One Road”, care combină „armele economice, diplomatice, militare și politice.

„Acest tip de influență este o problemă de securitate”, a precizat amiralul american”.

China acordă facilități financiare anumitor țări (sub formă de împrumuturi, în general), apoi le folosește pentru a „influența guvernele”, a acuzat amiralul Foggo.

Și, de exemplu, oferindu-și mijloacele de a prelua controlul asupra porturilor și aeroporturilor, China ar putea fi în măsură să restricționeze accesul la acestea, în timp ce colectează informații guvernamentale și militare sensibile prin intermediul tehnologiilor implementate de companii controlate sau apropiate de puterea chineză.