Proteste masive în Ungaria. Zeci de mii de maghiari cer din nou demisia premierului Viktor Orban

Proteste masive în Ungaria. Zeci de mii de maghiari cer din nou demisia premierului Viktor Orban Sursa foto: Twitter

Continuă protestele în Ungaria la adresa premierului Viktor Orban. Mii de maghiari au manifestat duminică pe străzile din Debrecen împotriva prim-ministrului ungar, în condițiile în care mai sunt doar două luni până la alegerile locale și europarlamentare.

Viktor Orban, criticat și în Debrecen, nu doar la Budapesta

Mitingul anti Viktor Orban a fost organizat de Peter Magyar, un politician considerat de observatorii străini drept o amenințare serioasă din ultimii cinci-zee ani la adresa liderului naționalist. Presa locală a relatat că au protestat peste 10.000 de persoane la mitingul organizat în Debrecen, un pilon important pentru partidul Fidesz, condus de Orban.

Fidesz a preluat puterea în Debrecen la finalul anilor 90. La ultimele alegeri actualul partid de guvernământ a obținut 60% din numărul total de voturi, în timp ce entitățile politice de opoziție și-au împărțit aproximativ o treime din restul buletinelor de vot.

Mulțime la Budapestea cere demisia premierului Viktor Orban

Sursa foto: Twitter

10.000 de protestanți au strigat împotriva premierului ungar

Peter Magyar, într-un discurs adresat mulțimii, a condamnat una dintre politicile de bază ale premierului Orban și anume nivelul extrem de mic al alocațiilor pentru copii din Ungaria. „Dacă spui această poveste oriunde în Europa, nimeni nu te va crede", a spus Magyar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul maghiar a declarat că Ungaria se numără printre puținele state europene care direcționează cea mai mare parte din eonomie pentru susținerea familiilor. „Avem nevoie de un sistem complet nou, în care sprijinul social să fie într-adevăr direcţionat pe baza nevoilor sociale", a mai spus Magyar.

Viktor Orban ar fi direcționat fondurile UE către oamenii de casă ai Fidesz-ului

Liderul de opoziție a mai precizat că venicinii noștrii unguri sunt conduși de o elită „bine conectată”, elită care ar urma să fie înlăturată dacă noul partid înființat de Magyar va câștiga în alegeri.

Organizațiile de supraveghere au menționat la rândul lor că Viktor Orban a direcționat fondurile europene de la Uniune către oamenii de casă ai Fidesz-ului. Într-un efort de a-și menținea puterea politică. În tot acest timp, premierul maghiar mai apreciază că Ungaria nu este mai mult coruptă decât alte state din UE, potrivit Reuters.