Justiția autorizează accesul la documentele financiare ale lui Trump

Justiția autorizează accesul la documentele financiare ale lui Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis, joi, că un procuror din New York este autorizat să consulte documente financiare ale președintelui SUA, inclusiv declarațiile sale fiscale.

Curtea Supremă a reafirmat mai întâi că președintele nu se bucura de „imunitate absolută” și că un procuror din New York ar putea să-i ceară probe, în acest caz o serie întreagă de documente financiare privind activitățile sale între 2010 și 2018, deținute de fosta sa companie de contabilitate Mazars.

Cea mai înaltă instanță a țării a decis, cu o majoritate de șapte judecători din nouă, că „niciun cetățean, nici măcar președintele, nu poate evita să prezinte documente în cazul unei anchete penale”.

„Președintele nu se bucură de imunitate absolută față de ordinele procurorilor justiției statelor”, a stabilit instanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar ancheta este supravegheată de un mare juriu, un colectiv de cetățeni sortați la întâmplare, care operează în cel mai mare secret și, teoretic, nimic nu trebuie făcut public.

Problema impozitelor pentru miliardarul american este primordială și foarte sensibilă, deoarece magnatul imobiliar a refuzat întotdeauna să-și publice declarațiile de impozit, un gest îndeplinit în mod tradițional de către candidații la președinția Statelor Unite, în virtutea transparenței.

Cu toate acestea, instanța a blocat deocamdată transferul documentelor financiare de la Trump la Congres. Aceste două decizii nu ar trebui să permită cetățenilor americani să afle mai multe despre situația fiscală a miliardarului republican, înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, în care se află în cursă pentru al doilea mandat.

Spre deosebire de toți predecesorii săi începând cu 1970, Donald Trump, care a făcut din avere un argument de campanie, refuzând să-și publice declarațiile fiscale.

Lipsa sa de transparență alimentează speculațiile cu privire la amploarea bogăției sale sau la potențialele conflicte de interese.

Decizia Curții Supreme a declanșat furia lui Donald Trump care s-a declarat, joi, victima unei „urmăririi politice”.

„Curtea Supremă trimite dosarul unei instanțe inferioare, procedurile continuă. Acestea sunt doar urmăriri politice”, a spus el. „Trebuie să lupt în continuare într-un oraș din New York corupt din punct de vedere politic”, a adăugat el, referindu-se la procurorul din New York, care a cerut o serie întreagă de documente financiare. „Inechitabil pentru această președinție și pentru acest guvern!”,a scris Trump pe Twitter.

 

Foto: Facebook