Profesorul care i-a împrumutat calitățile sale lui Sherlock Holmes

Profesorul care i-a împrumutat calitățile sale lui Sherlock Holmes

Arthur Ignatius Conan Doyle (foto) s-a născut la 22 mai 1859, la Edinburgh, Scoţia, tatăl său provenind dintr-o familie prosperă.

În familia sa erau, însă, puţini bani şi cu atât mai puţină armonie din cauza exceselor şi comportamentului dezordonat al tatălui său, care suferea de alcoolism.

La 9 ani, rudele bogate ale familiei l-au trimis la un internat iezuit din Anglia. În acei ani dificili, Arthur a devenit conştient de faptul că avea talent la povestit.

Deseori se afla înconjurat de colegii săi care ascultau şi se minunau de poveştile uimitoare pe care le inventa.

Ne puteți urmări și pe Google News

A absolvit în 1876, la vârsta de 17 ani. Arthur s-a decis să urmeze o carieră medicală. În anii de studenţie, persoana care l-a impresionat şi influenţat cel mai mult a fost unul dintre profesorii săi, dr. Joseph Bell, un maestru al observaţiei, logicii, deducţiei şi diagnosticului.

Toate aceste calităţi s-au regăsit ulterior în persoana celebrului detectiv Sherlock Holmes.

Chirurg

În 1881 a obţinut licenţa în medicină şi chirurgie. Cu acest prilej, a scris un scheci plin de umor, intitulat „Licensed to Kill”.

S-a angajat ca ofiţer medical pe vaporul cu aburi   Mayumba”, care naviga între Liverpool şi coasta de vest a Africii. Nemulţumit, la întoarcere şi-a dat demisia.

Ulterior, s-a îndreptat spre Portsmouth, unde şi-a deschis propriul cabinet.