Nu rachetele vor decide soarta Noului Război Rece. SUA pregătește o lovitură devastatoare!
- Ovidiu Drugă
- 25 iunie 2020, 09:18
Se vorbește tot mai des de un Nou Război Rece între Statele Unite și China. Situația e, însă, diferită. Sunt prea puține asemănări între China și fosta Uniune Sovietică, așa că noua luptă pentru supremație mondială se va purta după alte reguli.
„Concurența cu Uniunea Sovietică și aliații acesteia a fost fundamental politică și militară. O cursă a înarmărilor,care avea în centru armele nucleare, a izbucnit între cele două alianțe militare opuse, NATO și Tratatul de la Varșovia. Moscova a promovat agresiv răspândirea comunismului, promovând și susținând oportunist războaiele revoluționare și de gherilă din întreaga lume”, scrie fostul avocat internațional Roman Marks.
De fapt, tocmai această ciocnire preponderent militară și politică a făcut ca liderii de la Kremlin să piardă războiul. „Blocul sovietic nu a putut concura cu succes cu democrațiile occidentale, care promovau piața liberă. Abordarea rigidă și planificată central a economiei practicată de comunismul de tip sovietic nu a făcut față economiilor dinamice ale Occidentului.
Blocul sovietic a funcționat într-o lume închisă din punct de vedere economic, generând mult mai puțină prosperitate decât economiile bazate pe regulile pieței. În cele din urmă, sistemul sovietic s-a prăbușit sub propria greutate, sugrumat atât de dirijismul planificat central, cât și de refuzul Occidentului de a permite blocului comunist accesul la tehnologii avansate”.
Încercarea de a ține pasul din punct de vedere militar s-a dovedit o povară mult prea grea pentru lagărul comunist. „În final, sovieticii nu au avut capacitatea economică de a menține concurența militară cu Statele Unite și aliații din NATO. Cursa armelor a falimentat Uniunea Sovietică și sistemul economic comunistl”, adaugă Roman Marks.
„Virus politic”. China începe Războiul Rece cu Statele Unite
Războiul Rece dintre SUA și China poate exploda oricând pe mare
Dacă URSS a fost un eșec din punct de vedere economic, China de astăzi se descurcă strălucit. „Situația actuală cu China nu are nicio asemănare cu nimic din toate acestea. China este cea mai mare economie din lume, bazată pe piață. Spre deosebire de fosta Uniune Sovietică, China nu încearcă să-și impună sau să-și răspândească stilul de guvernare comunistă în alte țări (altele decât Taiwanul), nici prin mijloace militare, nici prin persuasiune politică.
Arsenalul nuclear din China este insignifiant, dacă îl comparîm cu SUA sau Rusia, e suficient doar pentru a asigura riposta după prima lovitură nucleară ”. Dacă Beijingul nu reprezintă o amenințare din punct de vedere politic și militar, cnd vine vorba de economie, lucrurile se schimbă. „China este acum cel mai mare exportator din lume și al doilea mare importator după Statele Unite.