Românii se tem să mai iasă din țară? Scade numărul de cereri pentru pașapoarte

Românii se tem să mai iasă din țară? Scade numărul de cereri pentru pașapoarte

Românii nu se mai înghesuie la birourile specializate ca să-și facă pașapoarte, așa cum o făceau în anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cererea de paşapoarte la nivel național a scăzut în această perioadă cu aproximativ 60%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Chiar dacă începe sezonul vacanțelor, din cauza pandemiei de coronavirus, românii nu mai sunt atât de interesați să plece din țară.

Zilnic se înregistrează aproximativ 3.000 de cereri pentru pașapoate noi sau pentru schimbarea acestora, față de 8.000 câte erau luate în evidență în anii trecuți.

Potrivit informațiilor furnizate de ofițerul de relații publice al Direcției Generale de Pașapoarte, Elena Izabela Marin, de la instituirea stării de urgență și până în prezent, activitatea serviciilor publice de pașapoarte din țară nu a fost întreruptă. Aceasta a continuat după ce au fost luate toate măsurile de siguranță impuse de pandemia de coronavirus.

„Au fost dispuse anumite măsuri precum extinderea programului de lucru la structurile de pașapoarte, la care se înregistrează un volum mai mare de cereri depuse, precum cea de la București, unde programul de lucru cu publicul este în prezent de 12 ore, în intervalul orar 8:00 - 20:00”, a precizat ofițerul de relații publice.

Elena Izabela Marin a anunțat că a fost prelungit timpul alocat fiecarei programări, de la șapte minute la 10 minute, pentru asigurarea dezinfectării, atât a echipamentelor, cât și a mobilierului, după fiecare solicitant în parte.

„Pentru evitarea aglomerației de la ghișee, cererile de pașapoarte simple se depun preponderent în baza unei programări online, pe platforma de programare online epasapoarte.ro, care este disponibilă pentru toate structurile teritoriale de pașapoarte”, a mai spus Elena Izabela Marin, într-o intervenție la Radio România Actualități.

Cererile de pașapoarte se pot depune în țară, la orice serviciu public comunitar de pașapoarte, indiferent de județul de domiciliu al solicitantului, iar în străinătate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

În altă ordine de idei, Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) a anunțat că pasagerii care intră pe teritoriul României prin fluxul de sosiri al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti au la dispoziţie un chestionar online pentru a completa electronic declaraţia epidemiologică.

Tot ce trebuie să știi despre eliberarea actului de identitate

Ce trebuie să completeze pasagerii de pe Henri Coandă. Declarația care le salvează timpul

Ne puteți urmări și pe Google News