Alertă pentru salariați! Ce prevede noul contract de muncă şi când intră în vigoare
- Antonia Hendrik
- 16 iunie 2020, 10:30
Un proiect de lege cu privire la munca flexibilă a salariaţilor este gata pentru a merge spre promulgare în Parament.
Noul contract de muncă flexibil va trebui semnat între angajat şi angajator "în care să fie trecute numărul de ore pe care trebuie să le presteze salariatul într-o lună, se arată într-un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament. De asemenea, ar putea apărea noi situații în care să se acorde concediu fără plată".
Angajatorul va putea stabili dacă angajatul lucrează cu normă întreagă sau part-time
Durata zilnică a timpului de lucru va fi agreată atât de angajator, cât și de angajat, la început de lună sau la început de săptămână. Mai mult, Angajatorul va contoriza zilnic orele petrecute la muncă, în ceea ce se numește banca orelor de muncă, iar media orelor de lucru nu va putea depăși 40 de ore pe săptămână. Activitatea salariatului se va putea desfășura fie de la sediul firmei, fie de la domiciliu, fie dintr-un loc distinct, folosind mijloacele tehnologice de comunicare la distanță.
Legislația muncii să devină mai flexibilă, în special în ceea ce priveşte soluțiile de flexi-muncă
"Relansarea economiei României poate fi făcută doar în condițiile în care vor fi implementate măsuri reale de adaptare şi flexibilizare a pieței muncii, astfel încât în actualul context dominat de efectele pandemiei, salariații să poată să realizeze un echilibru real între viața familială şi locul de muncă", scrie în expunerea de motive a proiectului de lege.
Prin urmare, angajatorul ar putea avea mai multe variante în ceea ce privește distribuirea orelor de lucru astfel: prin stabilirea unui program de lucru comprimat, a unei munci în regim de gardă sau de permanență sau prin partajarea locului de muncă.