Exclusiv. Viață de coșmar pentru niște tineri loviți de soartă, la Cernavodă. Descoperire horror

Exclusiv. Viață de coșmar pentru niște tineri loviți de soartă, la Cernavodă. Descoperire horror

După aproape 30 de ani de funcționare, timp în care sute de tineri și copii cu handicap neuropsihic, infectați cu HIV, au primit îngrijiri pentru a duce o viață pe cît posibil normală, Centrul de Asistență ”Sf Laurențiu”, din Cernavodă, a fost închis de autorități din cauza condițiilor horror găsite la un control. Viața beneficiarilor a fost pusă în pericol, au motivat inspectorii sociali.

Condițiile ”dezastruoase” din Centrul de Îngrijire și Asistență ”Sf Laurențiu”, din Cernavodă, în care trăiau tineri cu retard mintal, infectați cu HIV, au fost depistate în urma unui control efectuat de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța. Exista o reclamație că o tânără din centru, transferată de la Suceava, prezenta urme de agresiune pe corp și ar fi însărcinată. Alți câțiva beneficiari aveau urme de violență pe corp. Sesizarea viza Asociația Positiv Plus, cea care se ocupă de fapt de acest centru, fiind acreditataă de AJPIS pentru furnizarea de servicii sociale.

Controlul a avut loc la începutul lunii iunie și, conform unor persoane avizate, ce au găsit inspectorii sociali acolo întrece orice imaginațe. ”Cei de la AJPIS au găsit dezastru. Au găsit un beneficiar cu vânătăi. Au găsit o mizerie de nedescris, beneficiarii nu erau îngrijiți, erau îmbrăcați murdari, nu beneficiau de servicii corespunzătoare, nu era personal de specialitate conform standardelor”, a declarat un specialist în asistență socială. Inspectorii nu au stat prea mult pe gânduri, au decis închiderea centrului și relocarea tinerilor în județele din care provin.

Decizia a fost confirmată, pentru EVZ, de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța. Agenția a transmis că în urma unei petiții transmise către AJPIS Constanța, o echipă de inspectori sociali a realizat un control inopinat, în perioada 2-3 iunie 2020 la serviciile sociale ale furnizorului de servicii sociale Asociația Positiv Plus-Asociație de Binefacere din Cernavodă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amendă și retragerea acreditării pentru încălcarea drepturilor tinerilor seropozitivi

În timpul controlului au fost constatate grave deficiențe  în organizarea și furnizarea de servicii sociale către Centrul de Îngrijire și Asistență ” Sf Laurențiu” și Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități ”Casa Catherine”. În urma neregulilor grave constatate, Asociația Positiv Plus a fost amendată cu 5.000 de lei.