SUA evocă retragerea militarilor din Marea Britanie din cauza Huawei
- Tudor Borcea
- 3 iunie 2020, 20:45
Când Regatul Unit a retrocedat Hong Kongul Chinei, s-a convenit că, timp de 50 de ani, fosta colonie britanică va avea o anumită autonomie față de Beijing, precum și garanții privind libertatea de exprimare și justiția independentă, sub principiul „o singură țară, două sisteme”.
Cu toate acestea, dorind să aplice o lege așa-numită de „securitate națională” în Hong Kong, guvernul chinez a luat decizia de a rupe promisiunile făcute în urmă cu 23 de ani.
De unde și reacția Marii Britanii. „Mai este încă timp pentru China să se gândească, să reflecteze, să se îndepărteze de prăpastie şi să respecte autonomia Hong Kongului şi propriile sale obligaţii, precum şi obligaţiile sale international”, a declarat șeful diplomației britanice, Dominic Raab.
În același timp, chiriașul din 10 Downing Street, Boris Johnson, a declarat că va oferi pașapoarte și acces la cetățenia britanică pentru milioane de rezidenți din Hong Kong care ar solicita acest lucru.
„Dacă China își impune legea sa de securitate națională, guvernul britanic își va modifica legile privind imigrația și va permite oricărui titular al acestor pașapoarte care locuiește în Hong Kong să vină în Regatul Unit pentru o perioadă reînnoibilă de 12 luni și să obțină alte drepturi, inclusiv dreptul la muncă, ceea ce i-ar deschide calea către obținerea cetățeniei.le-ar pune pe calea cetățeniei. Marea Britanie nu va avea de ales decât să-și păstreze legăturile profunde de istorie și prietenie cu oamenii din Hong Kong ”, a spus Johnson.
Aceste declarații au făcut ca autoritățile chineze să sară ca arse.
„Sfătuim partea britanică (...) să înceteze imediat orice ingerință în afacerile din Hong Kong și în afacerile interne ale Chinei”, a spus Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez pentru Afaceri Externe. În caz contrar, a continuat el, partea britanică „nu va face altceva decât să-și tragă un glonț în picior”.
Zhao a insistat: „Sfătuim partea britanică (...) să-și abandoneze mentalitatea de Război Rece, mentalitatea ei colonială, să recunoască și să respecte faptul că Hong Kong a fost retrocedat”.
Un alt dosar amenință să toarne gaz peste foc. În ianuarie, în ciuda avertismentelor din partea NATO și a Statelor Unite, guvernul britanic a autorizat operatorul chinez Huawei să participe la înființarea rețelelor de telecomunicații 5G în Marea Britanie.
Cu siguranță, cu restricții, având în vedere suspiciunea din jurul grupului din Shenzhen, acuzat de coluziune cu guvernul chinez și serviciile de informații chineze.