Avertismentul unui expert în fenomene meteo extreme: Vin vijeliile şi tornadele!

Avertismentul unui expert în fenomene meteo extreme: Vin vijeliile şi tornadele!

Experţii spun că o consecință a încălzirii globale sunt fenomenele meteorologice extreme, cu dezvoltare rapidă și cu efecte puternice, prezente chiar şi în România.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat că furtunile din aceste zile sunt normale pentru această perioadă, când se încheie primăvara şi vine vara.

"În această perioadă ar trebui să ne aşteptam la fenomene meteo extreme: grindină, vijelii, vânt, poate şi tornade"

Ne putem aştepta la astfel de fenomene şi în zilele următoare, sunt relativ obişnuite pentru lunile mai şi iunie, mai ales dacă vorbim de grindină şi tornade. Ele sunt mai ales după-amiaza", a mai spus Bogdan Antonescu într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Furtuni puternice, în ultimele zile în toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare nowcasting Cod galben de furtună pentru Capitală, sâmbătă după-amiaza, dar astfel de furtuni au fost tot mai dese în ultimele zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel de furtuni şi tornade au fost prezente în ultima perioadă nu numai în Capitală, ci în mai multe zone ale ţării.

În Bucureşti, a fost o furtună astăzi, cu descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi averse.

De asemenea, sunt anunţate fenomene meteo periculoase în mai multe judeţe din ţară.

Cum va fi vara 2020

Vara 2020 ne va surprinde cu noi fenomene meteo extreme, avertizează meteorologii, care spun că trebuie să ne aşteptăm inclusiv la tornade în România. Printre cei mai afectaţi de schimbările climatice sunt agricultorii, care se luptă deja cu seceta devastatoare pentru recolta din acest an.

Expertul ANM Roxana Bojariu atrage atenţia că, pe baza modelelor dezvoltate de climatologii americani, mișcarea aerului se modifică la nivel global, ceea ce va va avea ca efect, printre altele, un sezon de furtuni mai intense decât până acum. Acest lucru va afecta și România, unde fenomenele extreme își vor face apariția mai des și mai puternic, indiferent dacă e vorba de caniculă sau de tornade.

Modificarea mișcării aerului la nivel global, în jurul tropicelor, va favoriza un sezon al furtunilor mai intens decât în anii trecuți. Puterea uraganelor crește o dată cu temperatura apei la suprafața oceanelor, a explicat Roxana Bojariu.  Ea a spus că se îa în calcul introducerea categoriei 6 la uragane, pentru cele care dezvoltă vânturi de peste 252 km/h (în momentul de față, uraganele sunt clasificate de la 1 la 5, în funcție de puterea vântului).