Anul 27 Înainte de Hristos. Roma antică și secretul dezgropat în 2020

Anul 27 Înainte de Hristos. Roma antică și secretul dezgropat în 2020

Un fenomen obișnuit în Roma a condus la descoperirea unor pietre de pavaj ce datează încă din anul 27 Înainte de Hristos.

O groapă de aproape 2,5 metri adâncime, formată prin surparea unei străzi din fața Panteonului din Roma, Italia, a scos la iveală mai multe pietre de pavaj ce datează din anul 27 Înainte de Hristos, scrie Dailymail.

Groapa are 3 metri lungime și s-a surpat în mod neașteptat pe o alee liniștită din Piazza della Rotunda, la doar câțiva pași de scările Panteonului.

Zona a fost imediat închisă publicului pentru ca nimeni să nu fie rănit, dar dacă s-ar fi întâmplat într-o perioadă în care turiștii vizitează țara, ar fi putut exista victime.

Pietrele de pavaj găsite sub suprafața pământului par să fi fost folosite pe străzile din jurul Panteonului când acesta a fost construit pentru prima dată și ulterior folosite în alte proiecte de restaurare.

Conform unui raport, oficialii orașului ar fi știut deja despre pietrele de pavaj, dar au interzis excavările pentru a face mai mult rău și a le deteriora, împrejurimile fiind predispuse să se prăbușească.

Pietrele se aflau într-o condiție excelentă, deoarece au fost acoperite în întregime de „pozzolan”, un tip de noroi ce conține cantități semnificative de oxizi de silicon care absorb umezeală și pot preveni procesul de putrefacție.

Placajele sunt făcute din travertin, un material de construcții folosit în mod obișnuit în Roma Antică, care a fost folosit și la construcția Coloseumului, dar și a multor bolte prezente în tot orașul.

Gropile formate prin surparea pământului sunt un fenomen obișnuit în Roma, în anul 2019 având loc peste 100 de astfel de incidente, iar în 2018, aproximativ 175.