COVID-19 ar putea arunca o jumătate de miliard de oameni în sărăcie
- Adrian Pătrușcă
- 17 mai 2020, 16:50
Potrivit Oxfam, o confederație de 19 organizații caritabile independente, foamea generalizată provocată de pandemia de COVID-19 ar putea arunca în sărăcie o jumătate de miliard de oameni.
Deja, în acest moment, conform ONU, circa 135 de milioane de persoane se află „în foamete sau în situații încă și mai grave”.
La aceasta se adaugă faptul că țări precum India, care nu au prevăzut o criză alimentară pentru anul acesta, înregistrează foamete pentru că oamenii nu pot câștiga bani pentru a-și cumpăra hrană din cauza restricțiilor de carantinare și izolare pentru a opri răspândirea virusului, potrivit Bloomberg.
„În timp ce COVID-19 se răspândește în lumea întreagă, amenințarea bolii și a morții este din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece maladia afectează teritorii care suferă deja din cauza sărăciei, războaielor și secetei”, arată Oxfam într-un comunicat.
„Foamea este acum cea mai mare îngrijorare în țările sărace, unde oamenii luptă pentru câștiga suficient încât să mănânce în fiecare zi sau să cultive hrana de care depind familia lor și piețele locale”, mai scrie Oxfam.
Pandemia de COVID-19 va produce paguve echivalente cu creșterea din ultimii patru ani a economiei globale – adică 8,5 trilioane de dolari – potrivit unui studiu ONU, dat publicității miercuri. Pentru anul acesta se prevede o cădere cu 3,2% a producției mondiale.
În aprilie, Fondul Monetar Internațional estimare o cădere cu 3% pentru 2020. Marți, directoarea FMI, Kristalina Georgieva, avertiza că estimările ar putea fi revizuite în jos, din cauza datelor slabe înregistrate de la raportul din aprilie.
„Pandemia va face probabil să cadă 34,3 milioane de persoane sub pragul sărăciei extreme, în 2020, 56% din această cifră înregistrându-se în țările africane”, arată raportul ONU.
„Alți 130 de milioane de oameni ar putea ajuge să trăiască sub pragul sărăciei până în 2030, ceea ce ar însemna o lovitură cumplită eforturilor mondiale care vizează eradicarea sărăciei extreme și a foametei”, adaugă documentul citat.
De asemenea, pandemia va accelera digitalizarea și automatizarea, ceea ce va reduce și mai mult locurile de muncă, mai arată studiul.