Uniunea Europeană a calculat nota de plată a pandemiei. Cât de gravă e situația?

Uniunea Europeană a calculat nota de plată a pandemiei. Cât de gravă e situația?

Comisia Europeană oferă în sfârșit primele estimări privind  șocul pe care pandemia îl vaprovoca economiilor țărilor UE. Se pare că urmează o recesiune  mai gravă decât cea din 2008. Ziarul Belgian Le Soir are toate informațiile.

“Se cunosc în sfârșit cifrele pe care Comisia le prevede pentru catastrofa economică legată de Covid-19. Economia europeană ar urma să cunoască o recesiune de proporții istorice în acest an, avertizează din start instituția europeană prin datele date publicității miercuri.

PIB-ul UE, adică producția de bogăție anuală, ar urma să scadă în acest an cu 7,5% și PIB-ul zonei euro cu 7,75%. În februarie, Comisia se aștepta la o creștere de 1,4% în UE și de 1,2% în zona euro.

Belgia va cunoaște o recesiune la nivelul mediei europene (-7,2%). Prin comparație, în timpul crizei financiare din 2008, apoi a celei a datoriilor suverane din 2012, PIB-ul Belgiei nu a scăzut decât o singură dată, în 2009 (circa -2%) și a fost în jur de 0% în 2012 și 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia se așteaptă totuși la o revenire începând din 2021 cu o creștere de 6,7%. Deficitul bugetar ar urma să treacă de la 1,9% în 2019 la aproape 9% în acest an.