Primăvara bizară din cartierul lui Ceaușescu - VIDEO

Primăvara bizară din cartierul lui Ceaușescu - VIDEO Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum vii dinspre Floreasca și faci dreapta pe Mircea Eliade dai de fostul club manageriat de Ilie Năstase, în anii ’90. Acum îi zice Floreasca și pe atunci i se spunea Nasty. Parcarea, deunăzi plină de limuzine, e astăzi indecentă, pe jumătate goală, și în ea vezi doar furgonete și alte mașini obișnuite cu trotuarul.

Mai încolo, pe mâna stângă, intri pe Bulevardul Primăverii, cândva interzis muritorilor de rând și permis doar demnitarilor comuniști. Chiar în capul bulevardului vezi Palatul Primăverii, adică vila familiei lui Nicolae Ceaușescu. Azi e muzeu, sau cum i spune, mai nou, „expoziție permanentă”.

Atât doar că expoziția nonstop e închisă din pricină de isterie generalizată provocată de virusul chinezesc. Iar în curtea în care, odinioară, se plimbau păuni a răsărit o clădire futuristă care adăpostește Ambasada Kuweitului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum au reușit kuweitienii să cumpere de la RAPPS spațiul respectiv rămâne un mister. Iar sediul entității amintite e la câteva zeci de metri distanță, pe strada Moliere. De asemenea închisă și ea, ca și Liceul Jean Monet aflat în vecinătate.

Și pe care stradă trăiește, încă viețuiește, Ion lliescu, fostul președinte al țării noastre. Vila în care îți trăiește bătrânețea venerabilul Ilici sau „bătrâna șandrama stalinistă”, cum îl poreclise Vadim Tudor, are ferestrele triste, blocate ori de draperii grele, ori de storuri. Iar la poartă era un SPP-ist, sau jandarm ce-o fi el de paznic, care s-a trezit din amorțeală abia când a văzut că e filmată și fotografiată clădirea.

Pe bulevardul Primăverii, la amiază, nu circula aproape nicio mașină în condițiile în care, acum nu mai puțin de o lună și jumătate se stătea bară la bară. Nici pe străzile cu nume de artiști, predilect ruși, nu e aproape niciun fel de trafic.

Celebra „steikărie” Osho, de pe Primăverii, adică o crâșmă luxoasă de fripturi de vită Angus, livrează doar pentru „casă”, iar Trattoria Bunogiorno și restaurantul lanțului City Grill, dinspre Piața Charles de Gaulle au lacăte pe ușa de la intrare. Că de altfel de „mâncătorii” și magazine nu se pune problema în zona asta exclusivistă unde snobimea rezidentă își comandă mâncarea, băutura și țigările prin „delivery home”.

S-a dus naibii și primăvara asta...