Cum se fabrică sake. Rețetă simplă pe care o poți face acasă
- Lucian Ionescu
- 12 aprilie 2020, 07:10
Japonezii se mândresc cu o băutură tradițională făcută din orez, numită sake.
Sake este o băutura japoneză din orez, care poate fi preparată acasă, fără prea mult efort și fără cheltuieli prea mari, după cum urmeaza:
Ingrediente (pentru aproximativ 4 litri):
- 1.5 kg orez alb cu bob rotund • 567 g koji(orez infestat cu spori de aspergillus) • 1 g drojdie uscată • 4 litri de apă distilată sau filtrată
Metoda de preparare: Spălați orezul într-o strecurătoare, sub jet de apă rece, clătindu-l bine până când apa de pe el este limpede.
Puneți orezul într-un bol, acoperiți-l cu 5-8 cm de apă rece și lăsați-l la înmuiat timp de aproximativ 90 de minute.
Puneți orezul într-o strecurătoare metalică, în interiorul unei oale, umplută cu 1,25 cm de apă. Acoperiți oala și fierbeți orezul la abur timp de aproximativ 60 de minute.
Intre timp sterilizați ustensilele, introducând găleata de fermentație, capacul acesteia, cana gradată, capacul etans și alambicul în apa fierbinte, timp de 10 minute, uscându-le, apoi, bine, cu ajutorul unui prosop de bucătarie curat.
Amestecați ingredientele ( orezul facut la abur, koji, drojdia si apa) în galeata pentru fermentație.
Sigilati găleata, cu folie de plastic și puneți capacul de-asupra.
Introduceți alambicul în spațiul special din găleata pentru fermentație.
Lăsați amestecul la fermentat timp de 1-2 săptămâni. Acesta va începe să fermenteze imediat, însă trebuie lăsat la fermentat timp de 14 zile, înainte de a trece la etapa următoare.
Gustați sake-ul, cu ajutorul unui polonic, după ce îl strecurați.
Strecurați sake-ul într-un borcan de cel puțin 4 litri, sterilizat.
Sigilați borcanul cu ajutorul unui capac etanș.
Lăsași sake-ul să fermenteze din nou, timp de câteva săptămâni, punând borcanul într-un loc uscat, la o temperatură de aproximativ 13 grade Celsius.