Scandal în Casa Regală! Îl lasă fără bani și renunță la moștenire

Scandal în Casa Regală! Îl lasă fără bani și renunță la moștenire

Măsuri drastice luate de regele Felipe al VI-lea împotriva tatălui său, după scandalurile care l-au obligat pe acesta să abdice.

Regele Spaniei a anunțat că renunţă la moştenirea tatălui său, fostul rege Juan Carlos, şi că îi retrage acestuia alocaţia anuală, potrivit unui anunţ făcut duminică seara de palatul regal, în contextul suspiciunilor de corupţie ce planează asupra a fostului suveran, transmite AFP, citată de Agerpres.

Anunţ vine după o serie de dezvăluiri pe această temă din presa internaţională. Cotidianul „La Tribune de Geneve” scria că, în 2008, Juan Carlos a primit 100 de milioane de dolari de la regele Arabiei Saudite, Abdallah al II-lea, în contul din Elveţia al unei fundaţii panameze. „The Daily Telegraph” a relatat, la rândul său, că Felipe al VI-lea era beneficiar al acestei fundaţii.

Felipe al VI-lea a replicat arătând că a semnat, în aprilie anul trecut, în faţa unui notar, un act în care declară că nu doreşte să accepte „niciun beneficiu sau participare la această entitate”, se arată în comunicatul de presă al Palatului Regal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regele Felipe al VI-lea a dat asigurări că „nu a ştiut până astăzi de presupusa sa desemnare ca beneficiar” al unei alte fundaţii care, potrivit presei, ar fi finanţat zboruri private de milioane de euro pentru Juan Carlos.

Juan Carlos I a domnit 38 de ani în Spania, de la moartea dictatorului Francisco Franco, în 1975. El a intrat în istorie pentru că a favorizat tranziţia de la dictatură la democraţie, în 1977, şi a blocat o lovitură de stat militară, în 1981. Dar Juan Carlos I a fost nevoit să abdice în iunie 2014, în favoarea fiului său, pe fondul unor scandaluri.

Abia urcat pe tron, regele Felipe al VI-lea s-a distanţat de tatăl său, încercând să schimbe imaginea monarhiei, în timp ce presa critica deja escapadele lui Juan Carlos - plecat la vânătoare de elefanţi în Africa în compania amantei sale, Corinna zu Sayn-Wittgenstein - dar şi legăturile sale cu monarhiile din Golf şi opacitatea averii sale.

Palatul a mai anunţat că Juan Carlos I nu va mai putea primi alocaţia anuală care i-a fost atribuită în calitate de fost rege, care era de peste 194.000 de euro, potrivit presei.