LA LIBRE BELGIQUE: Dialogul cu privire la chestiunea catalană s-a deschis la Madrid

LA LIBRE BELGIQUE: Dialogul cu privire la chestiunea catalană  s-a deschis la Madrid

O reuniune istorică a avut loc miercuri la Madrid, unde liderii guvernului central din Spania și din Catalonia au început discuțiile pentru a încerca să găsească o soluție la conflictul din regiunea separatistă de nord-est.

Prim-ministrul socialist Pedro Sanchez și delegația sa formată din șapte persoane s-au întâlnit cu liderul catalan Quim Torra și cu delegația sa de șapte membri la Palatul Moncloa din Madrid, reședința oficială a premierului. Pablo Iglesias, care conduce alianța de stânga Unidas Podemos, partener în coaliția guvernului spaniol, a lipsit din cauza unor probleme de sănătate.

Având în vedere perioada în care nu a avut loc nicio discuție între cele două părți, reuniunea a fost "extrem de importantă", au spus oficiali guvernamentali la televiziunea spaniolă.

Pedro Sanchez a spus că așteaptă cu speranţă discuțiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Quim Torra a spus că va merge la Madrid pentru a apăra principiile mișcării de independență. El a explicat că aceasta reclamă încă dreptul la autodeterminare, precum și eliberarea liderilor separatiști care sunt în prezent închiși, unii condamnați la pedepse lungi, pentru organizarea unui referendum în octombrie 2017 privind independența regiunii, referendum pe care Madridul l-a considerat-o ilegal.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, în această etapă a procesului de dialog nu trebuie să se aștepte mari evoluții.

Cei doi lideri conveniseră să înființeze un forum de dialog în cadrul unei reuniuni din 6 februarie, în timpul primei lor întâlniri față în față de la sfârșitul anului 2018.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea - RADOR