Avertismentul analiștilor: Prăbuşirea Yenului sugerează o criză majoră

Avertismentul analiștilor: Prăbuşirea Yenului sugerează o criză majoră

În ultimele zile s-a vorbit foarte mult despre prăbuşirea periculoasă a Yenului, care de ani de zile a fost considerat pe piață ca o monedă de „siguranță” în ceea ce priveşte comerțul. Iar acum, a treia economie mondială, ar putea intra în recesiune.

Aşadar, Japonia, a treia economie mondială, ar putea intra în recesiune, după ce s-a contractat în ritm anual cu 6,3% în trimestrul patru din 2019, în urma majorării taxei pe consum şi a cererii globale slabe.

Desigur, prăbuşirea PIB-ului Japoniei nu are nicio legătură cu coronavirusul, deoarece totul a început cu trimestul patru. Şi totuşi, analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Japoniei cu 3,7% în ultimele trei luni din 2019 şi previzionează că economia niponă ar putea intra în recesiune în acest trimestru.

În trimestrul patru-2019, consumul privat, care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul Japoniei, a scăzut cu 2,9%, după ce taxa pe consum a fost majorată la 1 octombrie 2019, de la 8% la 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, cheltuielile de capital au înregistrat un declin de 3,7%, în timp ce importurile şi exporturile au scăzut cu 2,6% şi, respectiv, 0,1%, pe fondul războiului comercial dintre SUA şi China.

După anunţarea datelor dezamăgitoare, ministrul nipon al Economiei, Yasutoshi Nishimura, a dat asigurări că autorităţile de la Tokyo sunt pregătite să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă impactului epidemiei cu noul coronavirus asupra economiei şi a turismului.