Casa Albă acuză: Rusia folosește mijloace de manipulare pentru a influența alegerile din SUA

Casa Albă acuză: Rusia folosește mijloace de manipulare pentru a influența alegerile din SUA Sursa foto: pexels.com/david paterson

Administrația Biden acuză Rusia de un efort susținut de a influența alegerile prezidențiale americane din 2024. Acest proces se desfășoară prin utilizarea de canale mass-media conduse de Kremlin și a altor platforme online. Acestea manipulează alegătorii americani cu informații false, spun surse familiare cu această chestiune.

Se așteaptă ca SUA să facă o serie de mișcări menite să diminueze eforturile Kremlinului. Printre acestea se numără condamnarea publică a acțiunilor de către Casa Albă. RT, rețeaua media rusă de stat, este o țintă majoră a anunțului SUA, au declarat sursele. Oficialii americani consideră că postul rusesc este un element-cheie al eforturilor de propagandă ale Kremlinului.

Rusia, influență în alegerile din SUA

Operațiunea rusă de dezinformare este realizată atât prin vocile americanilor, cât și prin cele ale altor naționalități.  Noile planurile ale Administrației Biden ar reprezenta cel mai semnificativ răspuns public la presupusele operațiuni de influență rusești care vizează alegătorii americani. După ce, luna trecută, SUA a acuzat Iranul că a încercat să pirateze atât campania lui Trump, cât și cea a lui Biden-Harris.

Oficialii americani continuă să considere Rusia drept o amenințare de influență străină proeminentă pentru alegerile din noiembrie, au declarat sursele. Procurorul general Merrick Garland va găzdui o reuniune a Grupului operativ privind amenințările electorale al Departamentului de Justiție. La aceasta vor participa înalți responsabili ai aplicării legii, inclusiv directorul FBI Christopher Wray.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezinformare și mass-media

O altă companie rusă pe care oficialii americani o vizează este Social Design Agency, pe care Departamentul Trezoreriei a sancționat-o deja. Aceasta ar fi administrat site-uri de știri false în Europa în numele guvernului rus.

Cunoscută anterior sub numele de Rusia Today, RT gestionează platforme de televiziune și online în întreaga lume. Acestea promovează agenda Kremlinului. Departamentul de Justiție a obligat RT America să se înregistreze ca agent străin în 2017. După ce oficiali ai serviciilor de informații americane au concluzionat că postul media a contribuit la eforturile Rusiei de a influența alegerile din 2016.

În iulie, Departamentul de Justiție a acuzat un angajat al RT că a fost implicat într-o schemă. Acesta a folosit aproximativ 1.000 de conturi de social media false. De asemenea, a răspândi dezinformare despre războiul din Ucraina și alte subiecte. Oficialii americani acuză Kremlinul de finanțarea schemei.

Hackeri și influențe străine

Un număr tot mai mare de agenți străini au încercat să influențeze alegerile din SUA după activitatea Rusiei din 2016. Aceasta a inclus piratarea Comitetului Național Democrat și scurgerea de documente menite să submineze campania prezidențială a lui Hillary Clinton.

În alegerile din 2024, presupusa adoptare de către Iran a unui program similar de hacking și scurgere de informații, utilizat de Rusia în 2016, a ridicat nivelul de alertă al oficialilor americani. În iunie, un grup de hackeri finanțați de guvernul iranian a țintit cu succes campania Trump. Au furat documente interne de campanie și le-au distribuit organizațiilor de presă. Hackerii au pătruns în contul de e-mail al lui Roger Stone, aliat vechi al lui Trump, pentru a viza personalul de campanie.

China, o altă amenințare

Dar oficialii americani sunt, de asemenea, cu ochii pe China, despre care oficialii americani și experții privați spun că utilizează un set vast de conturi online pentru a viza, de asemenea, alegătorii americani. Liderul chinez Xi Jinping i-a spus președintelui american Joe Biden că țara sa nu va interveni în alegerile prezidențiale americane din 2024.

Dar orice încercări interne sau externe de a semăna discordie în timpul alegerilor din SUA și de a modela opiniile alegătorilor nu schimbă faptul că procesul de votare este foarte dificil de manipulat. Nu există nicio dovadă a unor eforturi reușite - străine sau interne - de a influența alegerile americane prin modificarea numărului de voturi, conform Yahoo News .