Ultimatum pentru Washington. Ambasadorul SUA a fost convocat de urgenţă la Bagdad

Ultimatum pentru Washington. Ambasadorul SUA a fost convocat de urgenţă la Bagdad

Matthew Tueller, ambasadorul SUA în Irak a fost convocat duminică la ministerul de Externe irakian pentru a fi înştiinţat în legătură cu un protest faţă de „încălcarea suveranităţii'' Irakului.

Evenimentul a avut loc după ce, în urma unui raid aerian american a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani

I s-a transmis ambasadorului Matthew Tueller că „aceste operaţiuni militare ilegitime desfăşurate de SUA sunt atacuri şi acte condamnabile care pot conduce la o escaladare a tensiunilor în regiune şi că ele constituie o încălcare a suveranităţii'' Irakului, se menţionează în comunicatul MAE de la Bagdad.

De asemenea, premierul irakian Adel Abdul Mahdi a participat, tot duminică, la o şedinţă în care a fost supusă la vot o rezoluţie prin care se va solicita Washingtonului retragerea tuturor trupelor americane din Irak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Abdul Mahdi a spus că recomandă parlamentului să ia măsuri urgente pentru a pune capăt prezenţei trupelor străine în Irak.

Şeful executivului irakian a protestat şi anterior faţă de atacul cu dronă executat vineri de aviaţia americană în zona aeroportului internaţional din Bagdad asupra unui convoi în care se aflau generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds, şi mai mulţi membri ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene şi ai cărei militanţi au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie, potrivit agerpres.ro