Eurobirocrații îngroapă UE? Financial Times: Austeritatea a distrus politica mainstream!

Eurobirocrații îngroapă UE? Financial Times: Austeritatea a distrus politica mainstream!

Șocul provocat de iminența ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană continuă să provoace nopți nedormite pro-europenilor: ce a fost mai greu a trecut sau nu e decât începutul sfârșitului pentru construcția europeană?

Firește, cei mai mulți lideri de opinie progresiști caută tot felul de explicații, care mai de care mai rupte de realitate pentru înfrângerea laburiștilor- marxismul lui Corbyn, derapajele antisemite ale unora dintre colegii săi et caetera. Alții, însă, recunosc că au greșit flagrant și se îndreaptă spre Canossa desculți și în haine de penitență (la fel cum s-a înfățișat pe vremuri împăratul german Henric al IV-lea  în fața Papei Grigore al-VII-lea pentru a-i cere să ridice excomunicarea). Printre acești penitenți moderni, care merită de altfel toată stima pentru onestitatea lor, se află și ziaristul Wolfgang Münchau de la faimoasa publicație Financial Times. 

Adept convins al rămânerii Regatului Unit în UE, Münchau recunoaște în articolul său (intitulat sugestiv “Austeritatea a distrus centrul politic al Europei. Nu populiștii”) că: “Ar fi o dovadă de suficiență, dar în deplin acord cu ideile delirante ale politicienilor de centru, să aruncăm vina pe populiști sau pe ruși pentru acest declin. Colapsul centrului politic din Europa nu este rezultatul unei conspirații. Este rezultatul propriilor acțiuni”.

În ce constau aceste acțiuni? În primul rând în măsurile de austeritate luate de partide așa-zis de stânga, precum SPD în Germania, Partidul Democrat în Italia și Partidul Socialist în Franța. Dar nu e vorba numai de deciziile politicienilor, ci de mentalitatea liderilor de opinie progresiști. “La sfârșitul anului 2015, în Marea Britanie, am auzit un grup de politicieni, universitari și ziariști pro-Remain, care se convingeau unii pe alții că un nou referendum cu privire la Brexit se poate obține ușor speriind cu electoratul. Știm cu toții cum a mers asta”. Materialul din Financial Times este bine documentat și vă invit călduros să-l citiți, deși după părerea mea nu surprinde în întregime cauzele declinului establishmentului.

Un pas înainte în investigarea cauzelor falimentul politicilor mainstream face constituționalistul Alessandro Mangia pentru ziarul Italia Oggi. Potrivit lui Mangia, Uniunea Europeană nu este un stat național sau unul federal, așa că „direcția sa politică nu este dată de rezultatele alegerilor europene”. Comisia Europeană decide „doar punerea în aplicare” a tratatelor, „nu conținutul lor”, deși aceste alegeri determină supraviețuirea diferitelor guverne. Cu alte cuvinte, Comisia este „mai mult un notar decât un adevărat factor politic de decizie”, având în vedere că nu trebuie să facă altceva decât să oficializeze și să facă legături în ceea ce privește înțelegerile existente.

Foarte coerente par și criticile aduse Uniunii Europene și establishmentului de arhitectul Brexit, deja faimosul Dominic Cummings: "Extremiștii sunt în creștere în Europa și sunt alimentați, din păcate, de proiectul Euro și de centralizarea puterii la Bruxelles. Este din ce în ce mai important ca Marea Britanie să ofere un exemplu de guvernare civilizată, democratică, liberală". Potrivit lui Cummings, care a devemit într timp consilierul premierului Boris Johnson, în loc să rezolve probleme, UEalimentează radicalul și extremismul din cauza lipsei de control asupra unor probleme precum economia și imigrația.

"Motivul cel mai important, într-adevăr, pentru care  am vrut ieșirea din UE este acela de a scoate otrava din multe dezbateri politice... UKIP și Nigel Farage vor fi terminați. Odată ce va exista un control democratic al politicii de imigrare, imigrația va redeveni o problemă mai pușin importantă. Commings nu este nicidecum un populist. Planurile sale pentru Marea Britanie (în calitate de eminență cenușie a cabinetului Boris Johnson) se apropie mai degrabă de acceleraționismul propovăduit de o parte din liderii curentului Dark Enlightement.

Cummings vrea să aplice în luarea deciziilor politice din Marea Britanie strategii și metode împrumutate de la cele mai de success companii de pe mapamond. Iată ce notează site-ul de stânga politico.eu. În opinia lui Cummings, “este necesară o alianță ciudată care să adune laolată experții în tehnologie și renegații din politică, precum și o nouă instituție cu deschidere globală care să poată câștiga încredere și sprijin mondial”.  „ONU este mai rău decât inutil în aceste scopuri", susține Cummings, care e de părere că  "oamenii politici și guvernele reacționează  lent cu schimbările tehnologice majore". Pare să fie o diferență de la cer la pământ între planurile britanicilor și greoaiele mecanisme ale imperiului european.

Ne puteți urmări și pe Google News