Orban, anunț de ultimă oră despre anticipate. Ce se întâmplă cu salariile românilor

Orban, anunț de ultimă oră despre anticipate. Ce se întâmplă cu salariile românilor

Primul-ministru Ludovic Orban afirmă că Guvernul are alte priorități în momentul de față decât alegerile anticipate.

În opinia liderului PNL, mai importante sunt pregătirea bugetului de stat pentru 2020 și rectificarea bugetară, nicidecum demararea procedurilor pentru alegeri anticipate.

„Deocamdată, prioritățile noastre sunt rectificarea bugetului pentru a asigura banii necesarii funcționării instituțiilor, autorităților, marilor sisteme, pentru a asigura banii necesari pentru plata pensiilor, a salariilor în sectorul public, pentru plata altor categorii de cheltuieli sociale. De asemenea, alocăm resurse pentru a plăti lucrările efectuate și care au fost certificate la plată în cadrul PNDL. Lucările efectuate în proiectele de investiții, de la Ministerul Transporturilor în special, și trebuie să pregătim proiectul legii bugetului de stat”, a anunțat premierul, citat de Digi 24.

Cât privește creșterea salariului minim pe economie, Ludovic Orban lasă să se înțeleagă că aceasta se va produce: „Avem ca prioritate stabilirea creșterii salariului minim. Marți, la ora 10.00, avem întrunirea Consiliului Tripartit în care vom prezenta punctul nostru de vedere privind creșterea salariului minim pe economie”.

Pentru a putea avea alegeri anticipate, Constituția României este foarte strictă în acest sens și prevede câteva condiții ce trebuie îndeplinite, dintre care dizolvarea Parlamentului este cea mai importantă.

Orban explică în ce condiții putem avea alegeri anticipate la primăvară: „Am spus din capul locului că noi nu respingem ideea alegerilor anticipate, dar că nu acceptăm să provocăm o criză politică și guvernamentală decât dacă există certitudinea că se pot organiza aceste alegeri anticipate. Românii trebuie să știe foarte clar ce prevede Constituția privitor la alegerile anticipate. Pentru a se putea organiza alegeri anticipate trebuie dizolvat Parlamentul. Pentru a putea dizolva Parlamentul, procedura constituțională prevede ca Parlamentul să respingă învestirea a două propuneri succesive de Guvern. Ca să ai garanția că ajungi la anticipate este necesar un număr de actori politici care să se angajeze, printr-o înțelegere, printr-un pact, că vor respinge învestirea a două Guverne succesive. Iar aceste formațiuni care se angajează să facă lucrul acesta trebuie să dețină numărul de parlamentari, cel puțin jumătate”.

Ne puteți urmări și pe Google News