Un oraș al viitorului, construit lângă Dubai. Toate tehnologiile de protecție a mediului se regăsesc în acest proiect

Un oraș al viitorului, construit lângă Dubai. Toate tehnologiile de protecție a mediului se regăsesc în acest proiect

Un nou Dubai a fost construit alături de celebra metropolă a Orientului Mijlociu. Este vorba despre un oraș-test în care vor fi folosite toate tehnologiile de protecție a mediului cunoscute în acest moment. A costat 354 de milioane de dolari iar cine vrea să-și cumpere o vilă acolo va plăti cel puțin un milion de dolari, transmite Digi24.

La 20 de kilometri de Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, ascuns printre palmieri, prinde contur noul Dubai. Orașul sustenabil, cum a fost botezat acest cartier exclusivist, este un laborator viu, în care dezvoltatorii testează cum poate fi redus consumul de energie și poluarea în zonele urbane, potrivit sursei citate.

„Am început prin a orienta toate vilele spre nord. În această parte a lumii, în special în Dubai, vrei să eviți cât mai mult soarele. Prea mult soare crește consumul cu aerul condiționat și implicit costurile. Și, apoi, avem iluminat cu LED-uri. Întregul oraș este iluminat cu LED-uri. Avem panouri solare instalate pe toate acoperișurile. Aduni toate aceste facilități la un loc, reducem factura de energie cu cel puțin 40-50% comparativ cu alte cartiere obișnuite din Dubai”, spune Karim El-Jisr - director dezvoltare Orașul Sustenabil.

Pentru toate clădirile din oraș s-a folosit la exterior o vopsea care reflectă razele ultraviolete, iar apa menajeră este reciclată și refolosită pentru irigarea plantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Folosim această apă pentu a iriga zonele verzi. (…) Este încercarea noastră de a produce alimente. Am testat diferite ierburi şi diferite temperaturi şi am selectat 40 de plante. Ceea ce vedeţi în acest biodome, avem praz, pătrunjel, mentă, busuioc, cicoare, spanac, coriandru, roşii cherry, salată”, spune Karim El-Jisr.

Cartierul exclusivist are 500 de vile în care pot locui în condiții de lux 3.000 de oameni, un complex de birouri, o moschee, un mall și o școala. O vilă aici costă un milion de dolari.