Putin, la granița cu România. Întâlnire de ultima oră cu Viktor Orban

Putin, la granița cu România. Întâlnire de ultima oră cu Viktor Orban

Președintele Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban se vor întâlni la Budapesta pentru a discuta despre întărirea relațiilor economice

Relațiile economice dintre Rusia și Ungaria ar putea cunoaște un progres considerabil, după întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban. Vladimir Putin se va afla miercuri, într-o vizită în Ungaria, pentru a revigora schimburile economice între cele două țări.

Relaţiile diplomatice dintre Budapesta şi Moscova au devenit constante de când premierul Viktor Orban a revenit la putere în anul 2010 şi în ciuda criticilor venite din partea occidentalilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe agenda discuțiilor dintre președintele rus și premierul ungar se vor afla în special purtarea unor discuții pentru semnarea unui contract de aprovizionare cu gaze, extinderea unei centrale nucleare şi un proiect comun pentru livrarea de echipamente feroviare Egiptului. La sfârșitul întrevederii urmează să aibă loc o conferință comună de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viktor Orban, admiratorul lui Vladimir Putin 

Viktor Orban, în vârstă de 55 de ani, este un partizan al ''democraţiei iliberale'' și un admirator declarat al lui Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit de zece ori în ultimii nouă ani, stârnind nemulțumirea opoziției din Ungaria.

„Vizita ar trebui să se întoarcă în mare măsură în favoarea şefului statului rus'', care a mai vizitat Budapesta în 2015 şi 2017, consideră analistul Andras Racz, specialist rus în cadrul Consiliului German pentru Relaţii Externe (DGAP).

„Vizita îi va permite să demonstreze că, în pofida tensiunilor cu Occidentul, din cauza conflictului în Ucraina, ţară vecină Ungariei, există încă o ţară membră NATO unde poate fi primit în mod constant", a mai spus analistul. Racz consideră că întâlnirea cu Vladimir Putin va reprezenta un atu pentru premierul Orban, care ar urmă să fie privit drept de susținătorii săi ca un lider important .

Premierul Ungariei a anunțat în anul 2014 că Ungaria se va orienta spre Est, apreciind că ''centrul de greutate al economiei globale se deplasează de la Vest la Est, de la Atlantic la Pacific".

„El se prezintă ca o punte între Est şi Vest, dar în spatele acestei afişări, elementele care dovedesc caracterul asimetric al relaţiei sunt în creştere'', a declarat Peter Kreko, directorul think tank-ului Political Capital. Cele două țări au semnat în luna ianuarie 2014, un acord în valoare de 10 miliarde de euro, fără organizarea unei licitații, în vederea extinderii centralei nucleare a Ungariei, care asigură 40% din energia electrică necesară populaţiei. Potrivit analiştilor, acordul mărește dependenţa energetică a Budapestei faţă de Moscova, Rusia asigurând 80% din petrolul şi 70% din gazul consumat de populaţia Ungariei.

O bancă suspectată de Statele Unite că ar fi o sucursală a serviciilor secrete ruse și-a mutat definitiv sediul luna trecută la Budapesta, lucru care a stârnit îngrijorarea opoziţiei ungare care a afirmat că riscurile legate de prezenţa acestei sucursale sunt mult mai mari decât avantajele economice care le-ar putea aduce Ungariei.

Ungaria a expulzat către Rusia doi traficanţi de arme pentru care Statele Unite ale Americii au cerut extradarea,în anul 2018, presa ungară dezvăluind că fiul şefului serviciilor de informaţii externe ruse obţinuse o viză Schengen cu ajutorul Budapestei.Potrivit Statelor Unite ale Americii, Viktor Orban este din ce în ce mai apropiat de interesele ruseşti, chineze şi turce,-preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmând să fie primit pe 7 noiembrie la Budapesta .

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, l-a criticat public în luna februarie pe premierul Ungariei pentru relațiile pe care acesta le are cu statele nedemocratice și care nu sunt agreate de interesele americane Guvernul de la Budapesta nu este de acord cu criticile, el reamintind deseori relaţiile comerciale importante pe care multe ţări occidentale le au cu Rusia .

Schimburile economice între membrii UE şi Moscova au scăzut semnificativ în urmă adoptării acum 5 ani a sancţiunilor, în urma anexării Crimeei, relatează AFP.