Viorica Dăncilă: “Sigur voi ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale”

Viorica Dăncilă: “Sigur voi ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale”

Premierul interimar Viorica Dăncilă susține că își dorește ca România să aibă cât mai repede un guvern care să se ocupe de alegerile prezidențiale, cabinetul condus de ea neavând ministru de Interne. Viorica Dăncilă a declarat, la Constanța, că nici bugetul nu poate fi votat pentru a fi trimis în parlament pentru că un guvern interimar nu poate emite proiecte de lege. În același timp, Viorica Dăncilă spune că partidul său nu poate gira un guvernul propus de Klaus Iohannis, acesta neprezentând un program sau măsuri pentru populație. Despre actuala criză politică dar și despre alte subiecte, premierul interimar Viorica Dăncilă, aflată în județul Constanța, a răspuns, joi seara, întrebărilor EVZ și jurnaliștilor din presa locală.

Ce șanse vă acordați să ajungeți în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ?

Sigur ajung în turul 2. Mai departe sper ca oamenii care iubesc această țară, care vor ca să contribuie la creionarea viitorului acestei țări, oamenii care s-au săturat de ură și dezbinare să îmi fie alături și să putem să aducem la Cotroceni un alt fel de președinte. Un președinte al tuturor. Un președinte care să nu vrea "guvernul meu". Un președinte care să lucreze în mod în mod corespunzător cu guvernul, indiferent de culoarea politică, și cu Parlamentul.

Președintele Iohannis s-a exprimat că va cere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, respingerea propunerii guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european. Cum comentați?

Ne puteți urmări și pe Google News

Deci, așa cum mă președintele a confundat Franța cu Finlanda, cred că așa a confundat un premier interimar cu un premier desemnat. Avem un premier desemnat, nu avem un guvern.  Asta nu înseamnă că premierul desemnat poate să ia o decizie în legătură comisarul european. Deci, cred că președintele a făcut o mare greșeală.

Vă gândiți să vă reconsiderați atitudinea față de Pro România, care a spus că nu votează guvernul?

Da, dacă o Pro România fără Victor Ponta poate veni alături de noi. Doar așa. Nimeni din acest partid nu poate să uite trădarea lui Victor Ponta. Victor Ponta a trădat de două ori acest partid. Înainte de moțiune, atunci când și a dat demisia pe Facebook, atunci când și-a dat demisia de premier, fără a vorbi cu partidul și a trădat acum când a votat împotriva Partidului Social Democrat cu toate că este deputat pe listele Partidului Social Democrat.

Mergeți în turul I cu guvernul interimar condus de dumneavoastră?

Nu am de unde să știu. Mi-aș dori ca să facă aceeași majoritate pe care au făcut- o la moțiune și să vină cu un nou guvern. Dincolo de mine, dincolo de Viorica Dăncilă, este important ce se întâmplă cu țara. Acum, ca premier interimar, ca și guvern care asigurăm interimatul, nu putem să adoptăm proiecte de lege, nu putem să adoptăm ordonanțe de urgență. Mi-aș dori un guvern care să vină cât mai repede. În același timp, noi nu putem gira acest guvern pentru că nu știm ce program de guvernare au, nu știm ce măsuri iau. Iar dacă vor lua măsuri împotriva populației, prin votul nostru noi am gira aceste măsuri. Deci nu putem face acest lucru și din acest motiv nu ne vom prezenta la vot pentru noul Guvern.

Dar dacă guvernul desemnat nu va fi validat până în primul tur, vă asumați organizarea alegerilor?

Nu am ministrul Afacerilor Interne. Eu cred că, în primul rând, președintele ar trebui, dar știm că la dânsul de îndată durează foarte mult. Nu știm cât de mult, dar poate ar putea și domnul președinte să respecte Constituția. Pentru că avem o decizie a Curții Constituționale care vorbea de niște interimate. Dacă nu poate să treacă guvernul, măcar să desemneze miniștri interimari pentru organizarea alegerilor, un ministru interimar pe energie pentru că se apropie iarna. Deci eu cred că, dincolo de interesul electoral, trebuie să primeze interesul național.

Camera Deputaților este decizională pentru legea privind alegerile în doua tururi. Cum le veți recomanda colegilor să voteze?

Noi ne-am exprimată poziția foarte clar, un singur tur de alegeri.

Se tot vorbește de alegeri anticipate. Care este poziția PSD?

Nouă nu ne este frică de alegeri anticipate, dar întoarcerea la popor o faci în condiții de stabilitate. Cine să facă anticipate acum?  Avem un Ministrul de Interne? Noi nu avem Ministrul de Interne care să gestioneze alegerile prezidențiale și vorbim de anticipate. Nu ne este frică de anticipate, dar haideți în primul rând să se rezolve situația de acum pentru că nu este o situație favorabilă pentru români și România.

Cum va fi votat bugetul de stat în actualul context politic?

Cu bugetul, nu putem să votăm un buget pentru că noi nu putem da ordonanțe de urgență, nu putem creiona bugetul, nu putem da proiect de lege pentru buget ca să meargă în parlament pentru că nu avem guvern iar guvernul interimar, așa cum am spus nu are voie să adopte proiecte de lege.