Ralu Filip, infarct la 47 de ani

Ralu Filip, infarct la 47 de ani

Presedintele CNA a incetat din viata marti noaptea.

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a incetat din viata marti noapte, la Spitalul „Matei Bals” in urma unui infarct, la varsta de 47 de ani. Ralu Filip s-a dus la spital marti seara, acuzand dureri abdominale si varsaturi. La scurt timp, a intrat in stop cardio-respirator si, in ciuda manevrelor de resuscitare, a decedat la ora  0.50.

Perioada stresanta Ultima luna, marcata de referendum, a insemnat pentru CNA un volum foarte mare de lucru. Membrii Consiliului au lucrat sambata, colegii amintindu-si ca Filip a plecat spre casa dupa ora 20.00. In acea seara i-a fost rau, a vomat si a acuzat dureri abdominale.

A revenit la birou si duminica. Gabriela Stoica, directorul Directiei de comunicare a CNA, povestea ca a vorbit la telefon sambata seara cu Ralu Filip si ca i-a recomandat sa se duca la spital. Colegii spun ca Filip s-a dus luni si marti dimineata la spital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepresedintele CNA, Attila Gasparik, a spus ca Ralu Filip a fost cel mai bun prieten al lui din Bucuresti. „Ieri (marti - n.r.) am stat pana la 17.30 impreuna in biroul sau, discutam despre strategii, despre alegerile europene.

Niciun semn nu arata ca se va intampla in foarte scurt timp o tragedie.” Marius Tuca, directorul „Jurnalului National” si unul dintre prietenii lui Ralu Filip, s-a intalnit cu acesta chiar marti seara, cu cateva ore inainte sa i se faca rau.

„Eram cu niste prieteni la o masa si am stat cu el zece minute. Era pana in ora zece seara. Dupa ce am vorbit, a plecat acasa si a ramas ca vorbim la telefon. Apoi am aflat ca i s-a facut rau, asa cum i se facuse si cu cateva zile in urma, cand i-am spus sa mearga la spital. Ce s-a intamplat dupa inca nu-mi vine sa cred si astept sa ma trezesc din cosmar”, a spus Tuca.

La sediul CNA era liniste ieri. Pe holul salii de sedinte erau depuse flori si lumanari, langa mai multe poze cu Ralu Filip. Pe masa erau asezate foi cu mesaje de condoleante din partea Politiei Bucuresti, Metro Media Transilvania, Ambasadei Germaniei si chiar din partea unui post TV din Turcia. Marko Bela, presedintele UDMR, a trimis si el un mesaj: „Disparitia lui Ralu Filip este o pierdere pentru apropiati, dar si pentru intreaga societate”.

Cativa membri CNA si oameni din stafful Consiliului stateau ieri, inmarmuriti, in anticamera biroului lui Ralu Filip. Cu lacrimi in ochi, vorbeau despre ultimele zile de viata ale presedintelui forului. „Am pierdut un foarte bun prieten. N-am cuvinte. Ieri (marti - n.r.), cand a plecat de aici, era la fel de glumet si binedispus ca intotdeauna”, a spus Radu Teodorel, membru CNA.

DEPUS LA PARLAMENT

Inmormantare la Cernica Trupul neinsufletit al lui Ralu Filip va fi depus in cursul zilei de azi la Palatul Parlamentului. Inmormantarea va avea loc vineri, la Cimitirul Cernica. In perioada urmatoare, CNA a decis sa-si suspende activitatea pana luni. Attila Gasparik, vicepresedintele CNA, va prelua conducerea Consiliului pana cand va fi desemnat un nou presedinte. Potrivit Legii Audiovizualului, presedintele CNA este numit prin votul parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora.

SUPRASOLICITARE Fumatul si stresul i-au fost fatale Stresul intens din ultima perioada, fumatul excesiv si colesterolul crescut i-au fost fatale presedintelui CNA, Ralu Filip. El a murit in urma unui infarct postero-inferior, dupa ce medicii de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” au incercat sa-l resusciteze timp de o ora, la Sectia de Terapie Intensiva.

Presedintele CNA a venit la spital marti seara, in jurul orei 23.00, insotit de medicul Gabriel Popescu, care ii era prieten. La scurt timp, inima sa a cedat. „A fost ventilat, intubat, dar, din pacate, totul a fost fara rezultate. Inima nu mai avea capacitatea sa pompeze sange”, ne-a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel de la Spitalul „Matei-Bals”.

Tipul de infarct pe care l-a facut presedintele CNA se manifesta adesea prin varsaturi, diaree, greata, simptome care pot fi confundate cu durerile acute de stomac. Ralu Filip suferise de ulcer duodenal, astfel ca putea sa puna durerile pe seama acestei boli. Medicii spun ca la acest accident fatal a contribuit si faptul ca Ralu Filip fuma mult, cel putin 40 de tigari pe zi, si ca suferea de dislipidemie (grasimi crescute in sange). (Mihaela Naftanaila)

REACTII Presedintele Traian Basescu vede disparitia prematura a lui Ralu Filip ca pe o mare pierdere pentru mass-media. Basescu a declarat, pentru Mediafax, ca Filip a reprezentat garantia echilibrului in audiovizual si ca, prin activitate sustinuta, a reusit sa transforme CNA intr-o „institutie moderna, de nivel european”.

Fostul sef de stat Ion Iliescu crede ca Ralu Filip a fost un factor de echilibru si dialog, reamintind ca acesta, in calitate de presedinte al CNA, s-a confruntat cu „avalansa kitsch-ului asa-zis monden si a incrancenarii dezbaterilor politice” si „a incercat sa imprime calm si sa instituie reguli, intr-o lume care pare a nu avea nevoie de ele”.

Cristian Tudor Popescu, director al cotidianului „Gandul” si presedinte al Clubului Roman de Presa, s-a aratat naucit de veste. „Il cunosc de ani de zile pe Ralu, un om atat de viu, de activ, ieri (marti - n.r.) cred ca am vorbit cu el ultima data. Nu pot sa cred asa ceva. Dar, probabil, asa se moare in meseria noastra de jurnalisti - peste noapte”, a comentat acesta.

Asociatia Televiziunilor si Radiourilor din Romania (ARCA) a remis presei un comunicat in care Ralu Filip este caracterizat drept cel care a „definit” CNA. „Soarta a facut ca Ralu Filip sa dispara in mod absurd, desi el a trait cu pasiunea si logica de a fi omul potrivit la locul potrivit”, se mai arata in comunicatul ARCA. (Alexandru Bala)

SCURTA BIOGRAFIE De la avocatura la presa Casatorit si tata a doi copii - Matei (7 ani) si Maria (14 ani) - Ralu Filip a fost una dintre personalitatile importante ale vietii publice romanesti de dupa Revolutie. Nascut pe 30 august 1959, a terminat Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

In studentie - 1980-1984 - a intrat in vizorul Securitatii, care i-a intocmit dosar de urmarire sub numele „Firul” (din cauza opiniilor sale critice la adresa regimului comunist). In perioada 1984-1990 a activat ca avocat in Baroul Urziceni, apoi in Baroul Bucuresti (1990-1991). Dupa Revolutie a fost atras de jurnalism, „fiind un tip care se batea si se consuma fantastic pentru o idee”, dupa cum spune redactorul-sef adjunct al cotidianului „Ziarul”, Razvan Barbulescu.

Acesta a fost coleg si prieten cu Ralu Filip, cei doi intalnindu-se la „Curierul National”, acolo unde fostul presedinte CNA a lucrat din octombrie 1990 si pana in anul 2000 ca redactor, sef al sectiei Politic, redactor-sef adjunct, senior editor si editorialist.

 „Ne-am intalnit prima data in ‘90 sau ‘91, ca amandoi am intrat in presa cam in acelasi timp. Chiar acum faceam un calcul, el avea 32 de ani, eu 25. A fost primul meu sef de sectie si am ramas prieteni foarte buni pentru totdeauna. In ultimii zece ani n-a fost zi sa nu vorbim, si a fost un prieten extraordinar, de un devotament incredibil, niciodata n-a zis nu. Si imi dau seama ca imaginea publica pe care a avut-o este nedreapta fata de ce fel de om era de fapt, fata de cate lucruri extraordinare a facut”, spune Marius Tuca.

In perioada 2000-2002 a trecut din presa scrisa catre televiziune si a realizat emisiunea „Scurt pe doi” pentru TVR 1. In 1998 devine membru fondator si director al organizatiei neguvernamentale Casa NATO din Romania, iar din iulie 2002 devine membru in Consiliul National al Audiovizualului. Peste doar trei luni, este numit de parlament presedinte al CNA pentru un mandat de patru ani, prelungit apoi la sase ani.

Vicepresedintele CNA, Attila Gasparik, spune despre Ralu Filip ca era un inventator. „Tot timpul voia sa puna baza unei vieti audiovizuale unicat. Sub conducerea lui s-au infiintat primele posturi tematice romanesti. Postul crestin-ortodox Trinitas Iasi si primul post dedicat copiilor intre 4 si 12 ani: Itsy-Bitsy”. Ralu Filip a avut si o scurta aventura politica, in 2005, cand a candidat ca independent la Primaria Capitalei. (Liviu Iolu)