Romanii, in "top 10" al imigratiei canadiene

Romanii, in "top 10" al imigratiei canadiene

Romania este una dintre primele zece tari de provenienta a imigrantilor de prima generatie din Canada, unde acestia reprezinta 20% din totalul populatiei - cea mai mare proportie inregistrata in ultimii 75 de ani.

Potrivit recensamantului din 2006, in perioada 2001-2006, populatia de imigranti a Canadei a crescut cu 13,6% (adica 1.110.000 de persoane), relateaza cotidianul „National Post”, preluat de Mediafax.  Aceasta rata este de patru ori mai mare decat cea a cresterii populatiei native in aceeasi perioada. Nou-venitii reprezinta 17,9% din totalul populatiei de imigranti de prima generatie si 3,6% din populatia canadiana de 31,2 milioane de locuitori.

Cei mai multi imigranti au venit din China (14%), urmata de India (11,6%), Filipine (7%) si Pakistan (5,2%). De asemenea, printre primele zece tari de provenienta a imigrantilor se numara Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Romania, Iranul, Marea Britanie si Columbia. Numarul chinezilor care au luat calea Canadei a crescut, intrucat acestia sunt bine pregatiti in domeniul ingineriei si al computerelor, profesii foarte cautate in America de Nord.

Totodata, datele arata ca 57,3% din imigrantii sositi in Canada in ultimii cinci ani au varste cuprinse intre 25 si 54 de ani. Cele mai mari orase si provincii inregistreaza, totusi, o usoara scadere a numarului de nou-veniti. Chiar si asa, 85% dintre acestia prefera Ontario, Quebec sau British Columbia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orasele mici, vizate de ultimii veniti

Recensamantul releva ca desi majoritatea imigrantilor prefera marile centre urbane ca Toronto, Vancouver si Montreal, in ultimii cinci ani a crescut numarul celor care s-au instalat in orase regionale cum ar fi Windsor. In acest oras si in imprejurimile sale, cei mai multi imigranti nu provin insa din state asiatice. 11% dintre imigranti sunt nascuti in SUA, 10a in India si 9,8% in China. 5,6% din imigranti provin din Pakistan, iar 5,2% din Romania.

Potrivit profesorului de sociologie Omar Bourugh de la Universitatea din Windsor, venit el insusi in Canada in urma cu 11 ani din Algeria, imigrantii isi parasesc tinuturile natale din motive economice sau politice. „Canada este o tara primitoare, a carei economie este infloritoare”, a explicat acesta.