CHRISTIAN MITITELU: Ferm cu romanii, dar firav acasa
- Adam Popescu
- 7 noiembrie 2007, 02:00
Masurile luate de guvernul Prodi, urmare a presiunii opiniei publice, nu sunt straine de lupta politica de pe fragmentata scena politica italiana.
Guvernul Prodi, o coalitie eterogena de stanga, castigatoare a alegerilor din 2006, se clatina. Are o majoritate infima in Senat, vulnerabila la mijloacele de persuasiune ale liderului opozitiei, fostul premier Berlusconi. Uciderea Giovannei Reggianni i-a furnizat insa prilejul de a etala o fermitate care nu-l caracterizeaza si inca, intr-o chestiune care supara de o vreme publicul italian: efectele imigratiei masive din Romania.
Guvernul planuia masuri mai restrictive, dar proiectul de lege se impotmolise in parlament. L-a inlocuit cu decretul de „indepartare” a acelor straini care reprezinta un pericol pentru siguranta publica.
Tonul mai aspru fata de compatriotii nostri a fost dat de primarul Romei. Walter Veltroni a fost multa vreme responsabilul cu propaganda al Partidului Comunist si redactorul-sef al oficiosului, „Unita”. A jucat un rol important in convertirea partidului la social-democratie si in recenta fuziune cu crestini-democratii de stanga. Luna trecuta, Walter Veltroni a fost ales triumfal seful noii formatiuni, devenind, astfel, un rival al premierului Prodi la conducerea stangii.
In aceste conditii, alegerile anticipate l-ar favoriza pe Veltroni. Guvernul schioapata oricum, iar decretul nu-i asigura supravietuirea. Parlamentul trebuie sa-l ratifice in 60 de zile, fara de care va fi abrogat. Ratificare nu e garantata. Extrema stanga din cadrul coalitiei guvernamentale contesta decretul. Opozitia de dreapta, in frunte cu partidul lui Berlusconi, cere inasprirea lui. Gianfranco Fini, liderul Aliantei Nationale post-fasciste, sustine ca ar trebui aplicat si strainilor care nu au niciun venit, avansand cifra de 200.000.
Ne supara ceea ce a facut guvernul de la Roma, dar Romano Prodi ramane vocea cea mai ponderata la varful politicii italiene, care s-a pronuntat contra exploatarii politice a unei fapte grave. O eventuala cadere a guvernului nu ar ameliora situatia romanilor vizati de decret.