EDITORIALUL EVZ: PSD: doua partide intr- unul singur

EDITORIALUL EVZ: PSD: doua partide intr- unul singur

Florian Bichir: "Desi pare un nonsens, stanga poate deveni puternica in Romania doar daca se faramiteaza".

Sambata, la Comitetul Executiv National al PSD de la Brasov, Mircea Geoana n-a mai fost la fel de norocos ca-n 2006, la Hotelul Confort. De fapt, nici el nu mai este acelasi Geoana, care reprezenta o figura noua, un om de care se legau sperantele unora de a reconstrui PSD-ul.

„Baiat subtire”, Mircea Geoana s-a afisat ca un reformator si-a ajuns sa bea bere cu cocorii lui Vanghelie in Rahova. A pierdut lamentabil referendumul impotriva presedintelui, pe care l-a promovat cu disperare. A esuat in motiunea de cenzura impotriva guvernului, desi fusese atentionat ca partidul nu-l urmeaza.

A angajat cameramani sa-si filmeze colegii la vot, dar declara ritos presei: „Partidul nostru are oameni valorosi si integri, ostasi loiali care vor vota disciplinat”. Dupa aflarea rezultatului, diplomatul a izbucnit coleric impotriva lui Ion Iliescu: „Sa-i fie rusine!” si a cerut excluderea acestuia.

„Eu nu plec. Sa plece Geoana”, a declarat Iliescu, dar unii se jura ca l-au auzit pe Ion Iliescu spunand dupa declaratiile lui Geoana: „Ce trebuia sa fac in 2005 voi face acum”. Adica un alt partid.

Speriati de posibilitatea scindarii PSD, la Brasov „s-a pus batista pe tambal”, iar Ion Iliescu a fost iertat pana dupa europarlamentare. Geoana a iesit infrant de aceasta data, insa de castigat ceva tot a avut. A reusit sa ascunda sub covor rezultatele motiunii, asa cum a mai facut-o si cu referendumul, fara sa fie tras la raspundere: „Din punctul meu de vedere, subiectul motiunii de cenzura este inchis”.

Scandalul dintre Iliescu si Geoana nu reprezinta doar un conflict intre cei doi, ci intre cele doua partide care continua sa subexiste impreuna in PSD. Cristian Diaconescu a avut bunul-simt sa afirme:  „Este intelept sa-l avem pe domnul Iliescu presedinte. S-ar fi scindat partidul. Dar poate e mai bine sa ramanem doua partide intr-unul singur”.

Concubinajul acesta este insa neproductiv, pentru ca, asa cum au afirmat unii analisti, doua partide culeg intotdeauna mai multe voturi decat unul. Oricat de mult ar vrea Mircea Geoana, devine din ce in ce mai greu sa tii la un loc socialisti cu social-liberali, nostalgici comunisti cu social-democrati. Un partid cu o conducere socialista - gen Iliescu - nu va atrage voturile tinerilor, ci ale pensionarilor.

La fel cum un partid condus de niste pusti social-democrati de factura europeana nu vor castiga simpatia celor care au lucrat la 23 August. Geoana si ai lui nu vor avea credibilitatea in vecii-vecilor in cartierele muncitoresti sau la sate, pentru simplul motiv ca nu fac parte din peisaj, nu-s de-ai locului. Nu „dau bine in cadru”, par falsi. Una inseamna social-democratia invatata la universitate si alta  activismul partidelor de stanga, dupa tipologia socialista, formata pe activisti, pe celule in cartiere.

De aceea cred ca, spre binele tuturor, poate ar fi bine ca PSD-ul sa se scindeze. Ar fi un gest firesc, facut in concordanta cu politica europeana. Nu mai exista partide-mamut, care sa includa mai multe curente, fie ele de aceeasi sorginte. Se poarta aliantele, confederatiile. Desi pare un nonsens, stanga poate deveni puternica in Romania doar daca se faramiteaza.

Ne puteți urmări și pe Google News