3.000 de mineri din Africa de Sud, la un pas de moarte

3.000 de mineri din Africa de Sud, la un pas de moarte

3000 de muncitori sunt blocati la peste 1500 de metri adancime, intr-o mina de aur din Africa de Sud. Pericolul sufocarii este iminent.

Proprietarii minei, situata in micutul oras Elandsrand, au declarat ca cei 3000 au ramas blocati in adancuri din cauza unei defectiuni grave a cabinei liftului principal, urmata de o cadere brusca de roci.

Echipele de salvare au decis sa intervina folosind un lift secundar pentru a ajunge la mineri, dar operatiunea ar dura mult prea mult. "Ne temem ca se vor sufoca", a declarat un reprezentant al Uniunii Nationale a Minerilor sud - africani, care a adaugat ca temperatura din mina ar putea creste la peste 40 de grade Celsius.

Amelia Soares, purtatorul de cuvant al proprietarului minei, Harmony Gold, a declarat ca salvatorii au reusit sa intre in contact cu muncitorii, care au spus ca au aer si apa pentru a putea supravietui. "Nimeni nu a fost ranit, dar au fost grav avariate cablurile de alimentare cu electricitate", a adaugat aceasta.

Liftul ales de echipele de salvare pentru scoaterea minerilor din subteran poate transporta insa doar 300 de muncitori pe ora.  Asadar intreaga operatiune de salvarea s-ar intinde pe durata a cel putin zece ore, de la momentul punerii in functiune a elevatorului.

Peter Bailey, un alt reprezentant al Uniunii, a declarat ca mai multi mineri raportasera defectiuni ale cabinelor ascensoarelor, dar proprietarul minei nu a facut lucrari de modernizare a acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News