CHRISTIAN MITITELU: Criza creditelor imobiliare

CHRISTIAN MITITELU: Criza creditelor imobiliare

Presa internationala este absorbita de razboiul din Irak, cu riscul de a trece cu vederea ce se petrece in lumea finantelor.

Chiar daca generalul Petraeus a insuflat un dram de optimism unei Americi istovite de razboi, problema de fond ramane nerezolvata. Irakul va continua sa domine dezbaterea publica pana la prezidentialele de anul viitor. S-ar putea insa ca electoratul sa aiba de rumegat si alte teme. Si nu numai peste Ocean.

Economia americana a mers bine in ciuda razboiului. Dar, pentru prima data in ultimii ani, numarul slujbelor create in august se situeaza sub previziuni. Iar sectorul constructiilor stagneaza din cauza creditelor imobiliare riscante oferite celor cu venituri si garantii insuficiente.

Traditional, institutiile specializate in imobiliar ofereau credite ipotecare pe riscul lor si le gestionau pana la rambursare. Capitalul provenea din depuneri. Mai recent, profitand de inovatiile financiare, ele au inceput sa-si suplimenteze capitalul vanzand altor institutii pachetul de credite imobiliare. Imprumurile riscante au fost reambalate cu altele si vandute mai departe. S-a ajuns astfel ca mari banci, societati de asigurare sau fonduri de pensii sa detina in portofoliul lor credite imobiliare dubioase.

Cand dobanzile au inceput sa creasca, clientii naivi sau de rea-credinta ai institutiilor de credit americane n-au mai putut achita primele ipotecare. Cei care au preluat in final creditele imobiliare riscante s-au trezit ca au cumulat datorii irecuperabile in valoare de 500  de miliarde  de dolari.

Cum nu se stie cine a mostenit cele mai mari datorii si cine e vulnerabil, pietele financiare sunt cuprinse de suspiciune. Bancile nu se mai imprumuta reciproc - activitate indispensabila - decat  cu dobanzi exorbitante. Banul nu mai circula. Bancile centrale au intervenit, aruncand pe piata sume considerabile, la care se poate apela. Rezultatele nu sunt insa concludente, iar starea de nervozitate continua. Europa si Japonia resimt deja incertitudinea de pe pietele financiare. Daca se confirma si un inceput de recesiune in America, efectele ne vor atinge si pe noi.

 

Ne puteți urmări și pe Google News